20 Април 2024 г. Събота

Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна

2011-12-10 07:29:43

Редица нарушения е установила агенция „Медицински одит“ при смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, която беше размотавана в четири болници, без да й бъде поставена точна диагноза. 

Деяна почина на 24 октомври тази година. След като на 12 септември Деяна е родила със секцио в "Шейново", настъпват множество усложнения, поради които се налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни лечебни заведения. 

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" обхваща болниците "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна и Александровска болница. 

В "Шейново" след раждането въпреки високите стойности на левкоцитите на Деяна, не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация. 

Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се посочва в становището на агенцията.

Деяна не е била преместена в изолатор поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало. Тя е изписана въпреки пордължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена. 

В болницата са предприели "изчаквателна тактика", се посочва още в  становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври, в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса“, посочват от агенцията.  

В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

В патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента", посочват още от "Медицински одит".

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега то се води срещу неизвестен извършител, посочва БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати