19 Април 2024 г. Петък

И реформи в болниците. Една стачка повече – все тая!

2011-12-09 23:55:57
Премиерът Бойко Борисов наредил на министъра на здравеопазването Стефан Константинов  да направи реформа с цел да се намалят дълговете на болниците. Това ставя ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на кабинета тази сряда. 

Министър-председателят предлага да се уволняват директори и да се мислят строги санкции за тези, които не плащат здравни осигуровки. Премиерът успокоява Константинов, че дали сега ще има една стачка или две е без значение.  

„За съжаление, има и много от големите болници, които са с дългове, и то главно отиват за консумативи и лекарства. Аз съм убеден, че контролът там е занижен. На практика държавата дотира чрез болниците тези, които не се осигуряват, нямат здравни осигуровки, сиреч, тези, които плащат осигуровки, лекуват без пари тези, които не си плащат осигуровките. Тук искам да се помисли категорично и с укриването, когато се променя законът, и то трябва много бързо да стане, за осигуровките това да се регламентира. 

В противен случай дълговете непрекъснато ще набъбват и ще стане както в НОИ, всъщност чрез държавния бюджет се попълват всички дупки, където системите всъщност не работят“, казва Борисов на здравния министър.  

След което му нарежда да му предложи вариант, включително санкции, „включително да се сменят началниците на тези болници“. 

„Но това трябва да се случи. Давам пример с Окръжна болница в София, която беше с дългове, сега е с един милион плюс, плюс и направи инфраструктурата пред болницата. Въпросът е на управление. Не може да накупуват толкова апаратура и лекарства, и в същото време да задължат държавата след това да отиде да ги плаща след тях“, възмущава се Борисов. 

Константинов обаче се оправдава, че голяма част от дълговете са натрупани в тези знакови болници точно от предишното правителство и дава пример с болницата в Пловдив „Свети Георги”, където са „ставали абсолютни безобразия“. 

„Разбира се, винаги оправданието е, че пътеките са недофинансирани, че финансирането е недостатъчно. Обаче при същото това недофинансиране има болници, които винаги се движат добре и се справят и модернизират със собствени средства, а други, които винаги са недоволни“, коментира здравният министър. 

Константинов обаче обяснява, че във време на криза дълговете на всички болници са намалели са 40 милиона през тази година, което обаче не означавало, че определени болници и директори си вършат работата. 

„Но аз бих отишъл и малко по-далече не само с персонална смяна на директори, а ни трябва обединяване на звена. През тези последните 10-15 години структури са се разделили, за да се угоди на всеки професор, на всеки началник да си има лечебно заведение, изкуствено разделени. Няма да давам емблематичния пример със Стара Загора, където всичко се дублира, всичко е по две, всичко е по три. Това само с персонална смяна не може да стане и ако имаме подкрепата на Министерството на здравеопазването, на цялото правителство, мисля, че през 2012  г. трябва да ги решим тези въпроси“, заканва се здравният министър. 

„Но след това Националната агенция по приходите трябва да им ги събира тези неща, включително ако трябва да им продава имущество. Просто трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата, а тези, които са социално слаби, вече да се намери някакъв начин да им се компенсира основният пакет, който им покрива касата“

„Сега е моментът да го направиш, не догодина, а още тая година. Сядате, приготвяте го. Имаш пълна подкрепа. Така или иначе, дали сега ще има една стачка повече или две…“

„Правим го. Ето, това е Законът за лечебните заведения. Ако направим здравната карта и намалим броя на болниците, и лекарите ще работят на едно място, и ще получават по-високи доходи. Това, че някой директор ще стачкува и ще ги буни, то е ясно“, завършва Стефан Константинов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати