25 Април 2024 г. Четвъртък

Президентът съгласен - ще наложи вето!

2011-12-09 14:09:00

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в частта за увеличаване на пенсионната възраст.

Това съобщи президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев след среща с държавния глава. 

Той и президентът на КНСБ Пламен Димитров представиха пред Първанов своите възражения срещу одобрената вече от парламента пенсионна реформа. Синдикатите са категорично против увеличаването на възрастта за пенсиониране. 

„Президентът счете нашите мотиви за основателни и аргументирани и ще наложи своето конституционно право на вето върху тази част от закона”, увери Тренчев. 

По думите му президентът ще се произнесе още днес или най-късно до понеделник.

Синдикатите са предложили още президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност по социалните въпроси и заради  рисковете от продължаващата стачка в БДЖ. 

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят синдикално-граждански протестни действия в периода 12 - 23 декември, стана ясно още след срещата на „Дондуков“ 2. 

"Три дни след обнародване на ветото на президента Народното събрание трябва да обсъди отново закона и да прецени дали да се съобрази в мотивите на държавния глава. В тези дни ние ще подготвим нашите допълнителни стъпки. Имаме съвместно решение за организиране и провеждане на протестни действия. Доминиращата нагласа е за други форми на протестни действия, в това число и гражданско неподчинение", обясни след срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров.  

Още миналия месец Георги Първанов не изключи варианта да наложи вето на законодателното предложение за увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина.

 

Тогава той заяви,че държавата е непредсказуема и непоследователна при определянето на правилата в социалната политика.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха след денонощие спорове в парламента. Реформата беше подкрепена само от гласовете на ГЕРБ и четирима независими.

Синдикатите очакват и реакция на опозицията, тъй като и според нея има основания вдигането на пенсионната възраст да отиде в Конституционния съд.

След лидерите на КНБС и КТ „Подкрепа“ на среща с президента влезе и председателят на социалната комисия в парламента и депутат от БСП Драгомир Стойнев. БСП вече обяви готовност да се обърне към КС заради пенсионната реформа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати