23 Април 2024 г. Вторник

"Соло": Жертви има, виновни – не

2011-12-09 14:04:58

Оправдателната присъда на Илиян Тодоров за двойното убийство пред клуб „Соло“ не е случайна и спонтанна. Това каза председателят на съдебния състав Румяна Ченалова. Разследващите случая са допуснали редица пропуски, каза тя.

Ченалова заяви, че за една година разследване е пропуснато да бъдат назначени трасологична експертиза, за да се установи с какъв точно нож са нанесени ударите и се е работило само по една версия за двойното убийство. Не е потърсено и откъде Илиян е купил нож и какъв модел е той.

Не е била назначена също така експертиза и дали с намерения в колата на Илиян нож са нанесени част от ударите в нощта на инцидента. Видеозаписът от нощта на инцидента не е бил приложен по делото, когато то е постъпило в съда, коментира Ченалова.

Тя допълни, че съдебният състав го е получил след положени усилия. По панталона на подсъдимия също е намерена кръв, но тя не съвпада с тази на жертвите, а е могло да се проучи чия е тази кръв.

 

"Макар да проявяваме емоция и да скърбим с близките, не можем да осъдим някого, просто за да има осъден", аргументира тя решението на съда.

"Престъпление и загинали има, преки доказателства обаче за вината на Илиян Тодоров няма", допълни Румяна Ченалова.

Днешното решение на съда е било взето след много размисъл, в продължение на часове, включително и през нощта, и разглеждане на доказателства. В състава има едно особено мнение – на съдия Мария Дончева, според която косвените доказателства са във взаимна връзка и последователността им води до доказване на вината на Тодоров.

Председателят на съдебния състав и тримата съдебни заседатели обаче смятат, че не е възможно Илиян Тодоров сам да убие двама и да рани трети.

Аргументът на съда е, че за трите секунди, в които подсъдимият не се се вижда на видеозаписа от нощта на убийството, практически е невъзможно с два различни ножа да убие и рани. През всичкото останало време се виждат действията на 25-годишния младеж. 

От видеото съдът откроява фигура с тъмни дрехи, която замахва. Но така и не е установено кой е човекът.

Стана ясно, че целият инцидент с участието на Илиян Тодоров е продължил минута и половина-две. Илиян Тодоров е участвал в боя с юмруци и ритници, но на записа не се вижда да държи нож.

"Не трябва да се позоваваме на интуиция, а единствено на закона", каза съдия Ченалова.

"Илиян Тодоров е невинен, защото не се доказа вината му",  заключи тя.

Тодоров беше обвинен, че през април 2009 г. на бул. "Витоша" и ул. "Позитано" по хулигански подбуди, умишлено е умъртвил Васил Александров и Кирил Въжаров, както и че е опитал да убие Кирил Димитров. Доводите на съда са, че ножът, с който е извършено убийството, е различен от ножа, приложен по делото.

Според магистратите обаче не са събрани категорични доказателства, дори и косвени, за вината на Илиян Тодоров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати