28 Март 2024 г. Четвъртък

Какъв ЕС?! България ще мери ръст с Китай!

2010-07-30 10:17:57
Вече няма съмнение - България си има финансов министър мечтател. В сухите калкулации на Симеон Дянков за бюджетите на страната ни през следващите 3 години расте пореден икономически тигър. 

Според макрорамката до 2013 г. ще се радваме на ръстове от 3.6% почти докъм 5% годишно. Е, постигали сме и по-високи резултати - преди кризата, точно преди края на дългия глобален разцвет рипнахме с над 6%. Но на фона на задаващото се кретане на европейските ни посестрими тези набелязани от правителството проценти са равнозначни на лъвски скокове.

Има ли наистина шансове това да се случи

в държава, която влезе във втората част на 2010 г. със съмнения за депресия (и в икономическия, и в психологическия смисъл)?

Дръзките блянове на вицепремиера вече имат премного опоненти - и на родна почва, а и отвъд пределите ни. Ранният министър Дянков (август 2009) смяташе, че през 2010 г. икономиката ни ще падне с нови 2%, преди да се пренасочи към разцвет. В следващите месеци той смени черните очила ала Брад Пит с по-розови и се ориентира към 1% ръст. 

Този процент стърчи и в току-що актуализирания бюджет 2010. Странно, защото уважавани от самия Дянков институции не споделят оптимизма му. Например Световната банка очаква символичните 0.2% ръст на българската икономика. Точно такава е и прогнозата на МВФ. Агенция Standart&Poor's пък ни зарадва, че няма да ни сваля рейтинга, но в доклада си сочи, че тази година ни чака 1% спад.

Черногледството не е само вносно.

Почти всички известни наши анализатори вече разкритикуваха нездравия оптимизъм, който избуява в кабинета. Центърът за икономическо развитие дава прогноза в диапазона между МВФ и Standart&Poor's - малко под нулата. И приятелски настроени към властта български политици като Иван Костов и Мартин Димитров се тревожат от лекотата, с която икономиката и приходите на държавата растат - но само на хартия, а разходите - съвсем реално.

А Дянков продължава да помпа въздух в гумите на икономика, която е по капли. Откъде се зарежда вярата му в бъдещето? Допреди кризата България летеше нагоре и напред на крилете на мощните вносни инвестиции - светът беше пълен със свободни пари и немалка част от тях се вляха у нас - главно в строителство, имоти и в банките. Приливът на капитали завъртя цените и доходите във вихрен танц, отприщи кредитирането и поощри вътрешното потребление. Тези славни времена обаче отминаха, инвеститорите са и плахи, и твърде взискателни, а България трябва да търси друго - извън ски писти, плажове, хотели, молове и луксозни офис билдинги - с което да омае инвеститорите.

Според Дянков догодина икономиката ни ще отбележи 3.6% ръст, следващата година - 4.7%, а във финалната за мандата 2013 г. ще скочи с 4.9%. Кой ще е трамплинът, след като не можем да се надяваме на нов инвестиционен бум и на голямо вътрешно харчене?


Пример - България е традиционен голям износител на мед, но бум в експорта й няма, има само експлозия в международните цени. Тон рафинирана мед преди година е струвал 3600 долара, а сега е 8600. Като добавим и поскъпването на долара, вече можем да получим частично обяснение за отличните данни за българския износ. Според Българската стопанска камара има и друго обяснение - сериозна част от декларираните сделки са измама, износ е извършен само по документи, за да може "износителите" да изтеглят ДДС (и акциз) от хазната...

Дори да се абстрахираме от тези теории на конспирацията, положението не е розово и по други причини. Основните ни търговски партньори се измъкват от кризата или напредват по-мудно от очакваното, а като цяло обзорите за близкото бъдеще на световната икономика се смрачават. Преди дни Агенция "Блумбърг" обяви, че има опасност САЩ, Европа и Китай да започнат да се свиват едновременно.

Ефектите от голямото наливане на пари в закъсали банки и компании

- в името на измъкването от кризата - вече се изчерпват. Европа подхваща тежка битка с бюджетните дефицити, САЩ пък се чуди как още да насърчи потреблението, а като цяло планетата има да се справя с висока безработица. Инвеститорите вече ще трябва да се задоволяват с по-скромни печалби и да свикват с по-голяма несигурност на пазарите, смята шефът на най-големия облигационен фонд в света "Пасифик инвестмънт мениджмънт". Според анализ на инвестиционната банка "Морган Стенли" глобалният ръст ще 3.25-3.5% в следващите 5 години. На този фон българската икономика ще припка с 4-5% - поне според министър Дянков...

Миналата година вицепремиерът ни показваше с пици какво опоскване на държавата са причинили предните управляващи. Сега Дянков черпи публиката с обилно поръсен с пудра захар локум - икономиката ще расте, бюджетният дефицит ще се смалява... Противно на всякаква логика в България министърът на финансите се оказа върл оптимист. Нормално е обратното - хората на неговия пост са стиснати като чичо Скрудж, все се съмняват в силите на икономиката, мрачно обясняват как пари няма и няма да има, за да не подхранват мераците на колегите си за повече разходи. И междувременно мълчаливо пълнят хазната.

Но нашият човек е бодряк. Вече половин година ни уверява, че сме вън от кризата, докато нейният валяк продължава да ни гази. А сега ни убеждава, че българската икономика ще е сред най-успешните в ЕС и праха й ще дишат и еврозоната, и най-младите членки и едва ли не само Естония ще ни се пречка в спринта към първото място. Де да беше!

Българската икономика няма как да изпревари по ръст

- и то двойно, еврозоната. Основните партньори на страната ни са в ЕС, а там двигателите на растежа още пърпорят на ниски обороти. Впрочем по последни данни от 27 страни в ЕС само две продължават да пропадат - ние и фалиралата Гърция. По-добре ще е Дянков да остави хвалбите за икономиката на шефа си Борисов и на колегата си Трайчо Трайков. На министъра на финансите по му приляга друга роля.

Но защо е цялото това захаросване? Според Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч"Макрорамката е направена отзад напред - правителството първо е решило колко да изхарчи, а после - как да финансира разходите си." 

Иначе казано, прогнозите за ръста на икономиката са преувеличени, за да позволят да се планират големи разходи, без това да резултира в прекомерен бюджетен дефицит. Но това е скачане по тънък лед. Едно е да очакваш примерно 2% ръст на икономиката и да постигнеш 4%, друго е да планираш 4% ръст, а да се озовеш пред 2%. 

В единия случай в бюджета ще постъпят повече от планираните приходи, в другия - данъчната реколта ще е много по-слаба и тогава ще зейне дефицит. А ако бюджетът вече е планиран "на червено", както е в нашия случай, ще се отвори още по-голям дефицит. Това ще е катастрофа - Брюксел ще ни низвергне заради свръхдефицит и влошаване на бюджета, мечтателят Дянков ще трябва да тръгне на просия за външни заеми, инвеститорите ще бягат надалеч и рецесията не ни мърда.

Още не е късно правителството да се вразуми и да се захване с реформи вместо с наместване на харчове. И бързо да приземи прогнозите си - защото когато пророчествата на песимистите не се сбъднат, е чудесно, но когато очакванията на оптимистите се провалят, става лошо.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати