16 Април 2024 г. Вторник

Борисов предложи лек за европейската икономика

2011-12-08 21:56:19

Да се стимулират държавите, които спазват бюджетен дефицит 3 на сто, предложи днес премиерът Бойко Борисов преди срещата на лидерите в рамките на 20-ия конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Марсилия, Франция, съобщиха от ГЕРБ.

Според Борисов е нужно страните членки на ЕС да направят промени в конституциите си в посока на фискалната дисциплина и това да бъде "златното правило".

„В подобни моменти не трябва да се подвеждаме по популизма на социалистите и техните идеи да изхарчим парите и после другите да ги изкарват. Строга фискална дисциплина - това е лечението за европейската политика", коментира Борисов.

Той обяви, че не е "против" за слабите и недисциплинирани държави да се направят антикризисни мерки, за да им бъде помогнато.

"Но в никакъв случай това не бива да се допуска, без да се толерират и отличниците като България. С една дума, ако на слабите страни бъде дадена възможността вътрешното им кофинансиране да е 5 на сто, и за страните отличници също да бъде 5 на сто, иначе няма никаква икономическа логика.

Защото с 5 на сто кофинансиране, тези държави ще усвоят повече пари и в един момент ще се окаже, че те са работили по-добре и са изпреварили страните отличници. Това не бива да се допуска, иначе ставаме социалисти", категоричен бе Борисов.

Рецептите, които дадох, една по една започват да се случват - още от половин или една година говорим, че в конституциите на държавите трябва да бъде заложен три процента дефицит, отбеляза той по-късно в Брюксел.

По неговите думи опозицията у нас тогава е протестирала, а сега цяла Европа говори за това т.нар. "златно правило" за фиксиране на бюджетния дефицит до посочената стойност и на външния дълг до 60 процента от брутния вътрешен продукт. 

Според премиера във всички случаи ще се намери механизъм за защита на еврото.

Оптимист съм, че всички разбират, че най-лошото ни разбирателство ще бъде по-добро от това да не се разберем, отсече Борисов преди Европейския съвет, който обсъжда стабилизирането на еврозоната. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати