27 Април 2024 г. Събота

Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС

2011-12-08 13:54:28

ГЕРБ заедно с гласовете на независими депутати успяха да прокарат скандалните промени в пенсионната реформа след остри спорове и противопоставяне на опозицията.

Така в крайна сметка от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Нарастването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца всяка година ще се прилага и за работещите първа и втора категория труд. За първа - докато в края на 2014 г. достигне 48 г. за жените и 53 г. за мъжете , а за втора - 53 г. за жените и 58 г. за мъжете.

С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха. 

ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против. От "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".

От БСП поискаха поименно гласуване, но предложението беше отхвърлено от председателя на парламента Цецка Цачева.

Дебатите по промените продължиха днес повече от 5 часа, а дискусията започна още вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ.

Мая Манолова от БСП заяви, че левицата ще атакува тези текстове в КС, тъй като това е единственият инструмент за защита на гражданите.

"ГЕРБ обяви "джихад" на българския пенсионер", отсече червената депутатка.

Против промените се обявиха сините, „Атака“ и ДПС. Според Мартин Димитров предложението на управляващите само е увеличило молбите за пенсиониране с около 30%.

А Хасан Адемов от ДПС пък беше категоричен, че ГЕРБ са предизвикали страх и паника сред хората.

 

"Не мога да се стърпя от вчера на този връх на политическата наглост, която се демонстрира тук", отвърна им обаче Снежана Дукова от ГЕРБ.

Тя обвини опозицията, че е използвала всички парламентарни инструменти, за да прекратят снощи сложния дебат, а сега по думите й се опитват да правят ефекти от опозиционно присъствие.

Синдикатите също категорично се обявиха против промените. Заради тях те напуснаха тристранката, с което прекратиха социалния диалог. На 17 ноември след 20 хиляден митинг в центъра на София управляващите се отказаха от първоначалния вариант на реформата, който предвиждаше шоково вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от началото на 2012.

Стана ясно, че реформаторът бил премиерът Бойко Борисов, който искал да се осигурят средства за увеличение на минималните пенсии. В крайна сметка се прие предложението на вицепремиера Симеон Дянков, който го направил още през март 2010, но тогава социалният министър Тотю Младенов се „огънал“ пред синдикатите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати