19 Април 2024 г. Петък

"Форд Фокус" стана автомобил на годината за България

2011-12-08 08:58:17
Третото поколение на "Форд Фокус" беше избран за автомобил на годината на България в традиционната класация на Прес-автоклуб България (ПАК). Церемонията по награждаването се проведе снощи в зала "Арена Армеец".

"Пежо" 508, зае втората позиция, а "Хюндай" i40 се класира трети, само с точка зад френската лимузина. Останалите, стигнали до финала модели бяха БМВ 1 Серия и "Шевролет Авео". Общо десет коли участваха в надпреварата при леките коли тази година. 

От тях до финала 36-те членове на ПАК класираха пет. След това жури от 15 автомобилни журналисти, избрани от своите колеги, определи победителя. 

"Форд Фокус" е на пазара от няколко месеца и се предлага като хечбек и седан, предстои да бъде лансирано и комбито. Изборът е между 4 бензинови и 4 дизелови мотора с мощности между 105 и 182 к.с.

Това, което категорично отличава новият "Фокус" от стария, е възможността с колата да се поръчат куп екстри, присъщи за по-висок клас автомобили. Сред тях за пръв път в модел на "Форд" присъстват адаптивният круиз контрол, системата за предупреждение за напускане на избраната лента с възможност за корекция на траекторията, предупреждение за опасност от сблъсък, камера, разпознаваща знаците, автоматично превключване между къси и дълги светлини и предупреждение за сънливост на водача.
 

В категорията ван на годината кандидатите бяха само двама. "Шевролет Орландо" спечели за сметка на "Мазда" 5. 
При автомобилите със задвижване 4Х4 спорът беше между "Рейндж Роувър Евок" и "Шевролет Каптива". Тук предпочетен беше стилният британски всъдеход. 

В категорията екоавтомобил на годината електрическото трио "Пежо Йон"/"Ситроен С-Зеро"/"Мицубиши iMiEV" се изправиха срещу хибридът "Лексус" СТ200h и загубиха.

За PR на годината беше определена Стефка Узунова от "Рено Нисан-България". Тази година за първи път отличия бяха дадени и за сервиз на годината. Спечелиха ги "Индустриал комерс", дилър на "Хюндай", при фирмените и "Митвас" за компактен многофункционален сервиз.

Владислав Александров от сервиза на "София Франс Ауто" в Люлин 2 беше избран за мениджър на автосервиз, най-близо до клиентите. За застраховател на годината беше избран "Булинс", а за лизингодател "Сожелиз".

Церемонията по избор на автомобил на годината беше предшествана отчетвъртото издание на "Шоу на шампионите", в което сили с еднакви автомобили премериха най-добрите състезатели по автомобилизъм, мотоциклетизъм, картинг и бъги. 
Победител стана Николай Диков от Стара Загора. Той е шампион в категория N2 на планинския рали шампионат.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати