19 Април 2024 г. Петък

Прогноза: ЕЦБ ще свали лихвите днес до нивото от 2009г.

2011-12-08 07:41:32
Европейската централна банка ще свали днес лихвите си и ще обяви нов пакет помощи за финансовия сектор. Пазарите следят дали ще има сигнал за засилено изкупуване на дългови облигации на държави от периферията на еврозоната и крединти линии с по-дълъг срок за погасяване (2-3 години при сегашния таван от 1 година), което може да зададен тон на важната среща на лидерите на ЕС утре в Брюксел.

Това са очакванията на мнозинството от анализатори и икономисти, анкетирани от агенция "Ройтерс". От запитаните 73 души 60% са обявили очакване ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта в рамките само на един месец. Това би свалило този показател до 1%, което е нивото от първата фаза на кризата през 2009г.

Разликата този път е, че еврозоната е в такова критично състояние, че решението може да прозвучи като сигнал, че и лихви под 1% вече не са табу за централните банкери във Франкфурт.

ЕЦБ се надява да убеди правителствата в еврозоната да дадат на Брюксел повече права в контрола над националните бюджети и да приемат автоматични санкции за нарушителите, за да започне уреждането на дългосрочните проблеми на единната валута. Банката може да постигне това като се въздържа от изкупуване на дълг на закъсали държави.

"Очакваме понижение от 25 базисни пункта и, разбира се, има шанс това да не се случи. Но предвид факта, че вероятно вече сме в рецесия, намаляване на лихвите определено е наложително", коментира през "Ройтерс" Сара Хюин, икономист в Standard Chartered. "Освен това очакваме да бъде обявена по-мрачна прогноза (за икономическия растеж - бел.ред.) и в комбинация със стреса в еврозоната, това ще зададе тона на срещата в Брюксел."

На пресконференцията на гуверньора Марио Драги обаче се предполага, че ще се чуят само най-общи фрази, за да не се оказва прекален натиск над лидерите на еврозоната, които се събират на вечеря днес преди срещата на 27-те утре.

Натиск оказва обаче агенция "Стандарт енд Пуърс", която предупреди, че ако лидерите не обсъдят сценарий ЕЦБ активно да изкупува дълг на закъсали държави, скоро ще последва понижаване на кредитния рейтинг на 15 от 17-те държави в еврозоната, на Европейския фонд за финансова стабилност, на ЕС, водещите европейски банки, няколко столици и райони на континента.

Друг въпрос, който вероятно ще бъде повдигнат на пресконференцията на Драги днес, е за отношението на банката към идеята национални банки в еврозоната да отпечатат около 100 млрд. евро, да ги внесат в МВФ, а фондът да ги използва в помощни програми за закъсали държави в района.

"Проблемът е, че всеки се оглежда за голямата базука, докато реалността е, че виждаме да се подреждат мушкети. Но ако си представите една армия от мускетари, в края на краищата тя може да се окаже по-ефективна", коментира анализатор от Societe Generale.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати