28 Март 2024 г. Четвъртък

S&P предупреди ЕС, големи банки и столици, че може да им свали рейтинга

2011-12-08 07:17:53
"Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor's или S&P) обяви в сряда, че започва преглед на кредитния рейтинг (с тенденция за понижаване) на Европейския съюз, няколко от най-големите банки в Европа и столици като Париж, Рим и Виена.

Списъка допълват голяма част от местните и регионални власти в еврозоната.

От S&P обясняват, че действията на агенция следват логиката на обявеното късно в понеделник безпрецедентно в историята на агенция започване на прозедура с тенденция за понижаване на рейтинга на 15 държави от еврозоната.

Това означава, че в следващите 90 дни може да бъде обявено понижаване или потвърждаване на оценката, но агенцията посочи, че решението ще бъде взето "колкото се може по-скоро" след резултата от петъчната среща на върха на ЕС.

Във вторник процедура започна и срещу Европейския фонд за финансова стабилност, чийто елитен ААА рейтинг се гарантира от водещите икономики на еврозоната.

Днешното разширяване на обхвата на ревизията с включването на ЕС (рейтинг ААА) е защото 62% от бюджета на съюза се осигурява от 17-те държави във валутния съюз. Поради това прегледът ще анализира способността на държавите с евро да помагат на ЕС да обслужва дълтовете си в случай, че институциите му се окажат във финансови затруднения.

Ако има решение за понижение на рейтинга, то ще е с една степен, уточняват от S&P.

Друга част от съобщението обхваща някои от най-големите банки в еврозоната. Започва преглед на такива имена като BNP Paribas SA, Fortis Bank SA, Commerzbank AG, Credit Agricole SA, Deutsche Bank AG, Intesa Sanpaolo SpA и UniCredit SpA. Решението за тях ще бъде взето скоро след това за държавите, с които те са свързани.

С една степен може да бъдат понижени и следните градове и райони:

• в Австрия: столицата Виена и провинции Тирол и Горна Австрия

• в Белгия: столичният район Брюксел и Фландрия

• във Финландия: общинското дружество за публични финанси и общинският гаранционен борд

• в Германия: провинции Саксония и Бавария

До две степени може да е понижението на:

• във Франция: столицата Париж и район Ил дьо Франс

• в Италия: столицата Рим и градовете Болоня, Милано, Женуа, Торино, Флоренция; област Рим, провинциите Маркес, Сицилия, Емилия-Романя, Лигурия, Умбрия и Кампаня, както и автономният район Фриули-Венеция Джулия.

• в Испания: градът и околността Барселона и автономните райони Арагон, Галисия, Канарските острови, Мадрид и Андалусия.

Рейтингът на изброените градове и територии е зависим от това какво ще се случи с държавите, в които се намират.

Независимо от това какво ще се реши за държавите с евро, S&P започва ревизия и на испанския район на баските и Навара, както и историческата територия Бискаявере.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати