26 Април 2024 г. Петък

Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето

2011-12-07 20:59:19

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 31 май следващата година ще бъде 136,08 лева, а за периода от 1 юни до 31 декември - 145 лева, реши парламентът, който тази вечер прие няколко разпоредби от проектобюджета на ДОО за следващата година.

"В европейските държави минималният размер на пенсиите не трябва да е по-нисък от прага на бедност, а това, което приемаме, не отговаря на това правило", коментира Хасан Адемов от ДПС.

"Защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна", попита пък председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев от левицата.

 

Парламентът прие да се увеличат и минималните осигурителни прагове.

 

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5%.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май.

Според БСП с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов смята, че по този начин ще се вдигне осигурителната тежест, особено за самоосигуряващите се и малките фирми.

"Това е най-сериозният начин да се усили сивата икономика", посочи той и допълни, че според сините моментът е крайно неподходящ за такава мярка.

Лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че управляващите нямат ясна стратегия, както и че увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес.

Според БСП е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране.

Спорният текст за вдигането на възрастта за пенсиониране обаче още не е гледан в пленарната зала.

Предложението на управляващите е с по четири месеца на година да се вдига възрастта за пенсиониране и за трите категории труд от началото на 2012, 2013, 2014 г.

Мнозинството в Народното събрание държи именно тази вечер да гласува в пленарната зала спорната реформа.

От ляво и от дясно обаче не одобряват тези предложения, срещу тях скочиха и синдикатите, които отново възнамеряват да организират национален протест, така, както сториха в края на ноември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати