19 Април 2024 г. Петък

6 часа преговори и нищо. Влаковете остават на перона

2011-12-07 20:56:55

Стачката в БДЖ продължава и утре. След шест часа преговори ръководството на железницата и синдикатите не стигнаха до окончателно споразумение и се разбраха утре в 15.00 часа отново да се съберат. 

През това време синдикалните лидери ще съгласуват направените от мениджмънта предложения по колективния трудов договор със структурите си по места.

Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров обобщи пред журналисти основните искания на ръководството.

 

Те са - отпуските на служителите в БДЖ да бъдат приведени до законовите, обезщетенията за напускане, сложени в разумни граници, социалните плащания да бъдат обвързани с финансовите резултати на трите дружества - Холдинг БДЖ, "Пътнически превози БДЖ" и "Товарни превози БДЖ", както и да отпаднат всички синдикални привилегии. 

Друго искане на мениджмънта е бонусната система да бъде разработена до 1 април 2012 г., до 1 юни да бъде тествана и тогава да влезе в сила. 

Утре двете страни трябва да се уточнят и за продължителността на колективния трудов договор.

Според изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев загубите от стачката досега възлизат на близо 2 млн. лева. 

"Всеки ден те са около 300 хил. лева дневно с пропуснати ползи", пресметна той. 

От ръководството на холдинга са категорични, че не се върви към фалит на железницата, а точно обратното - към финансовото й стабилизиране. 

"Стачката утре продължава, защото все още имаме разногласия", каза на отделен брифинг председателят на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев. 

Според него синдикатите са приели бонусната система, която трябва да замени част от сегашните социални придобивки на железничарите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати