29 Март 2024 г. Петък

България реши: Излизаме от Бургас-Александруполис

2011-12-07 15:21:43

България прекратява участието си в проекта "Бургас-Александруполис". Това решение беше взето на днешното заседание на Министерския съвет по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков.

Участието на България в проекта е 24,5%, толкова се пада и на Гърция. Останалите 51% се държат от Русия.

Българското правителство ще преговаря с другите два участника в "Бургас-Александруполис" – Русия и Гърция, за излизане от проекта "по взаимно съгласие", казаха за Investor.bg от финансовото министерство.

В случай че не се стигне до такова споразумение, страната ни ще излезе от проекта в 12-месечен срок след съответното уведомление.

България се оттегля от проекта, защото той не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението, коментира финансовият министър Симеон Дянков. 

Той увери, че няма опасност България да понесе финансови санкции заради оттеглянето си.

Към момента натрупаните задължения за периода 2009-2011 г. от българска страна по "Бургас-Александруполис" са близо 6,4 млн. евро.

Те ще бъдат "покрити" чрез издаване на акции от българския акционер в проектната компания - "Проектна компания нефтопровод "Бургас-Александруполис БГ" ЕАД в размер на до 12,8 млн. лева.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък заяви, че основанието за излизане от проекта е, че другите страни са неизправни. 

"След като дълго време България търпя обвиненията, че ние бавим големите проекти, виждате, че другите страни са неизправни и това е основанието да се излезе от това споразумение", заяви Трайков.

"Това се отнася и по други големи проекти, така че ви моля да имате едно на ум. Например давам АЕЦ "Белене", който по принцип не коментирам напоследък, защото там нещата вече са вкарани в правилните релси на работа, които да доведат накрая до положително или отрицателно общо решение за проекта", заяви министърът. 

Преди по-малко от месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри доклада на оператора на нефтопровода по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Днес обаче беше взето политическо решение от правителството, с което и процедурата по ОВОС се прекратява.

Очакванията са следващата сряда да се състои годишното общо събрание на акционерите в "Бургас-Александруполис", на което да бъде представена българската позиция за излизане от проекта. 

„Транснефт“ не е получила официално уведомление от България за излизане от проекта, съобщи РИА Новости. По-рано президентът на компанията Николай Токарев каза, че проектът може да бъде замразен заради позицията на България.

Споразумението за строителство на нефтопровода Бургас-Александруполис между Гърция, Русия и България бе договорено през 2007 г., а официално подписите под документа бяха поставени през 2008 г.

Нефтопроводът, който трябваше да разтовари Босфора и Дарданелите, щеше да свърже Бургас с Александруполис на Егейско море.

Хората от бургаския регион обаче имаха притеснения, че нефтопроводът застрашава природата и ще се отрази на туризма. Преди две години на местен референдум жителите на Поморие се обявиха против изграждането на "Бургас-Александруполис". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати