16 Април 2024 г. Вторник

Вече търпим загуби, скочиха от БСП

2011-12-07 15:18:42

България вече търпи загуби заради оттеглянето си от проекта "Бургас-Александруполис". 

Това е позицията на БСП повод днешното правителствено решение страната ни да се оттегли от проекта, тъй като е финансово неизгоден.

"Финансовите загуби на страната са безспорни, например България губи ежегодните такси, които са над 30 милиона долара, губи заявките за инвестиции на строителни фирми, които трябваше да участват в проекта", посочи бившият енергиен министър Петър Димитров.

Той прогнозира, че съакционерите в дружеството ще поискат неустойки в размер на минимум 200 милиона долара, а максимумът можел да е и 1 милиард долара.

Според него решението на правителството не е изненада. Още преди две години и половина било ясно, че ще се стигне до такъв резултат.

 

"Господин Дянков очевидно не разбира какво казва, но e оповестил, че от една година и повече е наел външни консултанти, на които най-вероятно България е плащала, за да докаже, че България може да излезе от проекта, без да има загуби. Това просто е несериозно и невярно. България вече търпи загуби", категоричен е червеният депутат.

Според него днешното решение е доказателство, че ще бъдат погребани абсолютно всички руски проекти.

"Това проличава и от изказването на министър Трайчо Трайков, който прави намеци, че не България, а руската страна е била неизправна, но не иска да каже с какво точно", заяви Петър Димитров.

Той добави, че от първи януари 2013 г. България няма договор за доставка на газ с Русия и влошаването на отношенията може да ни остави без газ, както вече се случи през 2009 г.

"Заслугата ще бъде на сегашното правителство, което очевидно има алергия към руските проекти", смята Димитров.

Според него взетото решение е политическо и най-вероятно е диктувано "отвън".

По думите му България няма алтернатива на доставките на газ от Русия.

"Алтернативата според управляващите е шистовият газ, който по най-меките оценки е отравяне на цяла Североизточна България", заключи Петър Димитров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати