26 Април 2024 г. Петък

Има шансове стачката на БДЖ да приключи днес, смята транспортният министър

2011-12-07 08:06:17
Има условия днес да се постигне споразумение, което да доведе до спиране на стачката в БДЖ. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по БНТ. Стачката започна точно преди две седмици, като от тогава всеки ден влаковете спират между 8 и 16 часа.

Срещата между ръководството на БДЖ и синдикатите ще започне в 11 часа днес. Според министъра за основа са споразумението ще се използва колективният трудов договорот 2009 година.

Той се състои от над 80 точки, като разминавания има по около 45 от тях. Московски обаче смята, че различията са преодолими, защото неразбирателствата са от технически характер.

Най-спорният момент е откъде да дойдат парите за планираните да влязат от лятото бонусна схема. Министърът посочи, че до момента загубите на БДЖ от стачката са около 1.3 млн. лева.

Ивайло Московски определи, като частичен успех направените отстъпки от германската банка KfW за изплащането на мотрисите "Сименс". "Просрочената сума от 24 млн. беше намалена на 15 млн. лева, но и тези пари ги няма, и бюджета не може да ги осигури.

Транспортният министър определи като безумни твърденията, че БДЖ има 60 млн. лева по сметки в Корпоративна търговска банка, а "Товарни превози" е на печалба от 170 млн. лева. "Такива пари няма в никоя банка и това може да се провери, а товарни превози има 4 млн. лв. загуба", поясни Московски.

Лобистко решение обрекло пощите
Български пощи са в тежка ситуация, ще приключат годината със загуба от 10 млн. лева. Причините се крият в решение на предишното правителство, обяви министър Ивайло Московски.

Той поясни, че през 2010 година е било взето решение да се освободи пазара на универсалната пощенска услуга, въпреки че срокът по европейски регламент е 2014 година. "Това е направено без пощите да са били подготвени. Вероятно става дума да сериозен лобизъм от частните фирми в сектора", каза още Московски.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати