16 Април 2024 г. Вторник

Който се бави със задачите, си отива, зарече се Борисов

2011-12-07 07:03:33

В министерствата, които се бавят с изпълнението на задачите, си отива министър.  

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който заедно с министри от кабинета дадоха старт на електронното управление между пет ведомства. 

Според премиера новата система за електронен обмен на документи в държавната администрация ще се разбира кои чиновници не си вършат работата, а пият кафе. 

От днес системите за документооборот в министрествата на транспорта, на външните работи, на икономиката,  Агенция „Пътна инфраструктура” и „Ръководство въздушно движение” ще изпращат и получават кореспонденцията си по електронен път. 
 

Така ще се разбира кой в администрацията не си върши работата и ще се избегнат оправданията между ведомствата, свързани с документи – че едно министерство е пратило писмо например, а друго не го е получило“, обясни премиерът. 

Борисов препита министрите кога могат да се включат към системата и заяви, че колкото по-бързо повече ведомства се включат към нея, ще се спестят много средства и време. „Виждате колко са активни всички министерства, защото аз на Министерски съвет си спомняте им казах – за това си отива министър“, добави той.  

Той заръча на министрите си да не се оправдават с предишните за несвършената работа. 

На представянето стана ясно, че всяко действие се регистрира. Системата е уеб-базирана и оторизираните лица имат достъп до нея от всяка точка на света.
 

Очакванията са тя да спести и много средства, като според най-песимистичните изчисления – 400 000 годишно на администрация или 2 млн. лева общо за петте  ведомства, които ще я ползват. 

„По този начин вече няма да бъде безнаказана администрацията, точно виждате час, дата, секунда, кога влиза писмото, кога излиза. Съответно утре, като дойдат от Агенция „Пътища” или от някое кметство, затова искам сега и кметствата, и общините да ги вкараме бързо в тази програма, да не може кметът да каже – аз го пратих преди 30 дена, нямам отговор“, обясни ефектът от системата Борисов. 

Той обясни, че е освободил от днешното представяне част от министрите.

„Министърът на земеделието дава шарани в Ихтиман на бедните и дечицата при отец Иван, питал ме е и съм го пратил, заместник-министърът му беше тук. Дянков и Нона Караджова работят по тема, която съм им дал от петък, трябва да ми бъде готова, и двамата съм ги освободил“, обясни отсъствието на час от членовете на кабинета Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати