28 Март 2024 г. Четвъртък

Парламентът в Атина одобри бюджета на строги икономии

2011-12-07 06:29:46

Новото гръцко коалиционно правителство, ръководено от премиера Лукас Пападимос, си осигури достатъчно парламентарни гласове за приемането на бюджета за следващата година, който предвижда силно непопулярни мерки за икономии, съобщи Ройтерс.

Мнозинството от депутатите от двете основни партии и крайнодесния коалиционен партньор подкрепиха бюджета - ключово условие за отпускането на средства по второто споразумение с ЕС и МВФ, договорено през октомври, което е в размер 130 милиарда евро.

Бюджетът за 2012 г. предвижда дефицитът да бъде намален до 5,4 процента от брутния вътрешен продукт от очакваните 9 процента през тази година, както и да бъде генериран първичен излишък от 1,1 процента от БВП.

"Успешното прилагане на този бюджет ще върне международното доверие в страната и ще създаде условия за спасяване на икономиката", заяви Пападимос пред депутатите, които одобриха проекта с мнозинство от 258 гласа в 300-местния парламент.

Един от политическите лидери - председателят на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас, показа ясно, че подкрепата му е имала за цел единствено спасяването на Гърция.

Той обаче обеща да намали данъците и да вземе мерки за засилване на растежа, ако спечели изборите, които се очаква да бъдат през февруари.

"Нашите разногласия остават. Одобряваме бюджета, защото той е абсолютен приоритет за спасяването на страната", заяви Самарас.

Очаква се гръцката икономика да се свие с над 5,5 процента през 2011 г. - четвъртата поредна година на рецесия, а правителството очаква БВП да намалее и следващата година с 2,8 процента.

Предвижда се също безработицата през 2012 г. да достигне 17,1 процента спрямо 15,4 процента през тази година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати