29 Март 2024 г. Петък

Плевнелиев преподава на правителството

2011-12-06 08:20:10

Финансовата стабилност на България е в ръцете на българското правителство, което трябва да харчи толкова пари, колкото може да си позволи. Това заяви в Плевен избраният за президент Росен Плевнелиев.

По думите му това е разликата между голяма част от европейските правителства и българското, което попада в категорията на няколко, които са символ на това, че си правят добре сметката.

Плевнелиев уточни, че европейски държави имат огромен проблем, свързан с натрупаните планини от дългове и Европа ще трябва "да реже здраво", за да може да консолидира на едно по-устойчиво и стабилно ниво своите финанси.

За нас в България това означава, че ще се реже от европейските партньори - техните програми за подпомагане на индустрии, социалните им програми, поясни той.

Една малка България също зависи от това дали финансовите пазари и инвеститорите ще й вярват, че може да си прави добре сметката, следователно да инвестират в нея, каза Плевнелиев. 

"България, знаейки, че следващите няколко години ще бъдат трудни от икономическа гледна точка в Европа, трябва да се издърпа и сама - с проекти, които са с висока добавена стойност, каза новоизбраният президент пред БТА.

Помолен да коментира протестите в момента той заяви, че стабилността на държавата трябва да се пази, защото тя е предпоставка за инвеститорите.

"Правителството трябва да прави категорично реформи, те да бъдат максимално добре дискутирани предварително, да се търси национален консенсус по тях. Ако няма консенсус, както е в случая с пенсионната реформа и реформата на БДЖ, правителството трябва да действа, защото  няма алтернатива", коментира Плевнелиев.

Попитан за бъдещето на АЕЦ-Белене, Плевнелиев каза, че "със сигурност през 2012 г. България трябва да "изкове" своето мнение по големите инфраструктурни проекти, включително и за АЕЦ-Белене, с пълна прозрачност на решенията и аргументите за тях". Като президент се ангажирам да има дебат, а не да се  взимат бързи, необосновани решения, уточни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати