16 Април 2024 г. Вторник

Русия и НАТО да изградят две системи за ПРО с обща цел

2011-12-06 08:17:25

Русия и НАТО трябва да изградят две отделни системи за противоракетна отбрана (ПРО) с една обща цел. Това заявява генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в статия, която публикува днес руският вестник "Комерсант".

Расмусен припомня днешната "сериозна и нарастваща заплаха от ракетно нападение". Над 30 държави развиват авангардни ракетни технологии и някои вече притежават балистични ракети, способни да носят и обикновени бойни глави, и оръжие за масово унищожение, изтъква той.

 

"В момента може да възприемаме заплахата по различен начин, но и Русия може да бъде застрашена от атака с използване на балистични ракети. Затова има смисъл да си сътрудничим в ПРО и да създаваме две отделни системи, които да имат една обща цел. Това има смисъл от практическа, военна и политическа гледна точка. Това ще покаже веднъж завинаги, че можем да градим сигурността заедно, а не един срещу друг", обяснява генералният секретар на НАТО.

"Държавите членки и НАТО като цяло направиха три практически предложения, за да разсеят руските тревоги. Предложихме прозрачност относно програмите за ПРО чрез размени в съвета Русия-НАТО, който е форум за политически диалог по всички въпроси и поканихме руски експерти да наблюдават и анализират изпитанията на системата за ПРО. , отбелязва Расмусен.

Русия заяви, че й са необходими правни гаранции, че ПРО на НАТО не представлява заплаха за нея. Всъщност обаче НАТО и Русия се споразумяха да се въздържат от заплахи със сила или използване на сила един срещу друг още през 1997 г., когато сключиха Основополагащия акт за отношенията помежду им, припомня генералният секретар на пакта. 

"Така че гаранции има вече от над десет години. И най-добрият начин да бъдат развивани е общата дейност", заключава той.

Някои от скорошните изявления на руския президент Дмитрий Медведев по въпроса за ПРО издават според Расмусен "принципно невярно разбиране на системата". 

Русия споменава, че ще разположи ракети в райони, граничещи с Алианса - това обаче е "риторика от миналото". Тя е в разрез със стратегическите отношения, които се разбраха да градят НАТО и Русия, посочва авторът.

"Радвам се обаче, че президентът Медведев не затвори вратата за по-нататъшен диалог с НАТО за ПРО. Ще продължим този диалог с Руската федерация - и НАТО не затваря вратите", уверява генералният секретар.

"Сътрудничеството в сферата на ПРО може радикално да промени начина, по който НАТО и Русия гледат един на друг. Потенциално то би могло да промени общото положение на нещата. То ще позволи да бъдат преодолени новите заплахи и старите подозрения. Повече сътрудничество означава повече сигурност за всички. През 21 
век конфронтацията не е избор. Единственият реален избор е  сътрудничеството", добавя Андерс Фог Расмусен в "Комерсант".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати