29 Март 2024 г. Петък

"Антикорупция" отново се събира за Доган по заръка на Борисов

2010-07-30 09:57:16

Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и професионална етика ще бъде свикана на извънредно заседание от 10,30 часа.

Заседанието е по молба на министър-председателя Бойко Борисов, заяви ротационният председател на комисията Димо Гяуров.

Пред депутата премиерът е заявил, че няма никакви политически уговорки с ДПС и е настоял преписката за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган да бъде разгледана още днес.

Снощи заседанието на комисията беше отложено именно заради липса на кворум. Тогава Гяуров се усъмни, че има политически договорки за стопирането на преписката, която трябва да бъде изпратена във ВАС.

Не 1,5 млн., а близо 2 милиона лева е прибрал лидерът на ДПС Ахмед Доган като консултант. Точната сума е 1 955 830 лв., или 1 млн. евро. Тя е платена по четири договора за изграждането на хидроенергийни проекти. 

Всички контракти са парафирани на една и съща дата – 7 януари 2008 г., и са изпълнени за рекордно кратък срок от само година.

Това става ясно от доклада на парламентарната комисия за борба с корупцията, който ще бъде разгледан днес. 

Според Димо Гяуров твърдо има конфликт на интереси в случая с получения от лидера на ДПС хонорар за консултирането на проекта за хидровъзел "Цанков камък".

"Този конфликт на интереси се изразява в това, че Ахмед Доган е бил мандатоносител на правителството на тройната коалиция, той е бил работодател на Министерския съвет, който е зависел от него. МС е взимал едни решения дали да похарчи или не пари за дадени проекти, а Доган е прибирал “космически хонорари“ за тези проекти", смята Гяуров.

Той заяви, че парите, които са взети за новата АЕЦ, са отишли за проекта "Цанков камък", а може би и за хонорара на Доган.

От своя страна Камен Костадинов от ДПС коментира, че за Синята коалиция е важно да покаже, че е флагман на антидоганизма.

Според него Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси се използва за политическа разправа. 

"Решение трябва да се вземе само след един стойностен дебат – в рамките на поне 2 заседания, на които да бъдат поканени и експерти. Въпросът се политизира – за или против Доган", категоричен е Костадинов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати