25 Април 2024 г. Четвъртък

Най-дългогодишният член на МОК Жоао Хавеланж подаде оставка

2011-12-05 08:30:58
Бразилецът Жоао Хавеланж подаде оставка като член на Международния олимпийски комитет (МОК). Бившият президент на ФИФА прибегна до този ход, за да избегне обвинение в корупция от етичната комисия на МОК.

Хавеланж, 95-годишен, е най-дългогодишният член на олимпийския комитет - от 1963 г. Той беше обвинен от Би Би Си, че като президент на ФИФА е получил 1.5 милиона долара от разпадналата се спортна агенция ISL, за да помага в уреждането на договори за телевизионни и маркетингови права.

Бразилецът оглавяваше световната футболна централа между 1974 и 1998 г. По-рано през годината Би Би Си предаде документи, в които се предполага, че е уличила Хавеланж в нарушаване на етичния кодекс на МОК.

Той трябваше да бъде изслушан пред комисията в края на тази седмица, но е подал оставка с претекст, че има здравословни проблеми. По този начин за него ще влезе в сила презумпцията за невинност и той ще избегне евентуално публично уволнение.

Още двама висши членове на МОК са разследвани за получаване на подкуп от ISL. Това са председателят на Международната лекоатлетическа федерация ИААФ Ламине Диак и президентът на Африканската футболна конфедерация Иса Хаяту.

Сенегалецът Диак беше преизбран на поста си през октомври тази година, а сънародникът му Хаяту е бивш кандидат за президент на ФИФА, като през 2002 г. загуби надпреварата от настоящия шеф на централата - Сеп Блатер.

Наследникът на Хавеланж на президентското място в Бразилската футболна конфедерация - Рикардо Тейшейра, също е сред обвинените от Би Би Си.

През 2010 г. швейцарски съд постанови, че длъжностни лица на ФИФА са получил подкупи от ISL, но имената им не бяха оповестени, след като те се съгласиха да изплатят 6.1 милиона долара в съда. Световната централа също беше част от сделката.

През миналия месец Сеп Блатер, приближен на Хавеланж и негов наследник във ФИФА, настоя делото да бъде разгледано наново и документите от него да бъдат публикувани на среща на Изпълнителния комитет на централата в края на месеца.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати