25 Април 2024 г. Четвъртък

Дянков критикува: Найденов и Младенов се огъват

2011-12-05 08:08:23

Вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че не е доволен от работата на земеделския министър Мирослав Найденов и на социалния Министър Тотю Младенов, който обаче напоследък се подобрил.

В  секторите, за които отговарят двамата министри, има недоволство и социално напрежение – заради неизплатените субсидии на зърнопроизводителите и заради пенсионната реформа.

Дянков обясни пред Нова телевизия, че не е доволен от Найденов и Младенов, защото „дълго време не отстояваха правилните позиции за България”. „След намесата на премиера  Младенов влезе в правилната посока и съм доволен от него”, отсече обаче вицепремиерът.

Той обвини, че Мирослав Найденов не е предприел нужните промени в сектора още преди две години  и се е „огънал” пред реформите. Поради тази причина си отишъл и бившият транспортен министър Александър Цветков. „Той се огъна за БДЖ и си замина”, добави Дянков.

Младенов пък се огънал за пенсионната реформа, която е била предложена още през март 2010 година във вида, в който сега я прие бюджетната комисия – с плавно покачване на възрастта за пенсиониране с по четири месеца от 2012. „Аз я предложих още март 2010 година. Синдикатите вдигнаха вой, имаше огъване от социалния министър”, обясни ситуацията Дянков.

Относно смяната на позицията на ГЕРБ, която в началото предложи покачване на възрастта с една година,  Дянков обясни, че в случая „по-големият реформатор” бил Борисов. Той поискал шоковото вдигане, за да е спестят повече пари за вдигане на минималните пенсии.

На въпрос, че мнозина не го харесват Никога не съм се замислял да подам оставка. Никой финансов министър не е особено долюбван”.

Финансовият министър обясни, че гледа 20-30 години напред и тогава, когато обяснява на внуците, си било важно дали той ще се чувства горд от постигнатото.

 

След като премиерът го обвини, че бил рязък, сега пък Дянков му върна топката  - Борисов пък бил състрадателен.

„Премиерът често е много състрадателен и страда от проблемите на хората. Аз не работя така. Въобще не ме засягат действията на синдикатите”, отсече Дянков, визирайки чучелото с неговия образ, което се разнасяше на протестите.

Той отново обяви, че няма да е финансов министър при следващ мандат на ГЕРБ и едва ли ще остана в България. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати