18 Април 2024 г. Четвъртък

“Никой от организираната престъпност не може да се договори с Цветанов”

2011-12-04 10:19:40

Никой от организираната престъпност не може да се договори с Цветанов. Това каза по Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

С това, което се предприе от страна на държавата като операции „Килърите”, „Наглите”, „Октопод” - това е начинът, по който държавата може да върви напред. Получавал съм пълната подкрепа от премиера за всяко едно действие срещу тежката организирана престъпност, заяви Цветанов. 

Специализираният съд не се прави заради конкретен случай. Това е едно от действията срещу организираната престъпност, каза министърът.

За разследването по акцията „Октопод” Цветанов отбеляза, че то е приключило, внесен е обвинителният акт и делото е насрочено. В момента, в който бъде прочетен обвинителният акт, ще се разбере как е функционирала престъпната група. 

След задържането на групата на „Наглите” няма отвличания, което е изключително важно, подчерта министърът. В момента няма поръчкови убийства с почерка на извършените от групата на „Килърите”. Съдът трябва да взима събраните доказателства от началото на разследването. 

Благодарение на усилията, положени и от прокуратурата в Шумен, делото „Килърите” е достигнало до съдебната фаза, в която е в момента, посочи министърът.

Във връзка с разследването за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Цветан Цветанов каза, че трето лице се издирва като свидетел. Министърът периодично се чува с бащата на Яна, който е наистина заинтересован да бъде разкрит извършителят на престъплението.

Вътрешният министър е поел ангажимент да разговаря с главния прокурор Борис Велчев за това, че ще се потърси отговорност при доказан случай на лекарска грешка. Който наруши правилата трябва да си понесе последствията, каза още Цветан Цветанов.

Разкриването на извършителите на палежи на автомобили в София е основен приоритет на СДВР и се надявам, че колегите ще се справят, заяви още Цветанов. 

Били са задържани двама заподозрени за палежите на автомобили и след като са изчистени техните алибита, лицата са освободени. „Ние не си поставяме за цел да задържим някой и да кажем – това е извършителят, а просто искаме тези, които са реалните извършители на тези престъпления да бъдат задържани и да бъдат съдени”, каза Цветанов.

Запитан дали има покровителство на фамилия Рашкови, Цветанов каза, че няма никакво толериране на когото и да било и системата работи по всяко едно престъпление. Назначени са данъчни проверки, извършват се проверки на всичко в дейността на Кирил Рашков за събиране на доказателства.

Няма връзка между стачката в БДЖ и акцията, която разследва щети за милиони в НКЖИ, беше категоричен министърът. 

Акцията е направена от ГДБОП заедно със следствието, с прокуратурата по изземването на договори, които са свързани с обществени поръчки за стойност над 50 млн. лева. Касае се за един по-дълъг период от време – за пет години. 

Разследването продължава, но това, което данните до момента показват, е, че действително има злоупотреби със средствата, които са отпускани за модернизацията и инфраструктурата, каза Цветанов. Една от фирмите, която е ползвала тези поръчки, е свързана с фамилията на Илия Илиев от ДРОМ. Илия Илиев е бил общински съветник в листата на ГЕРБ. Аз в момента не обвинявам Илия Илиев, аз само казвам какво е предприето като действие от правоохранителната система заедно с прокуратурата, за да може да бъде направено обективно разследване и затова вчера бяха иззети документите, защото информацията, която имаме и това, което всъщност има като достатъчно основание да се предприеме тази операция вчера, е, че има действително злоупотреби за милиони левове в НКЖИ”, каза Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати