19 Април 2024 г. Петък

Най-опасното място в Европа

2011-12-04 09:44:19
В близкото минало беше Чечения, сега автономната република Дагестан е най-взривоопасното място в Русия… и на целия европейски континент, пише BBC.

Бомбените атаки там са ежедневие. Също както престрелките между полиция и екстремисти, мъченията на цивилни и отвличанията.

Ето и една реална история от Северен Кавказ. Двама въоръжени с автомати мъже нахлуват в квартален магазин и нареждат на клиентите да напуснат. Продавачът също бяга панически, докато един от нападателите поставя бомба на  щанда и наглася таймера. Екстремистите въобще не пипат касата, просто излизат от магазина секунди преди взрива. 

Подобни „акции” са често срещани в дагестанската столица Махачкала. По този начин ислямистките бойци наказват всеки, който продава строго забранения от шериата алкохол. Екстремистите обаче действат внимателно – собствениците на магазините първо получават предупреждение чрез SMS, чрез съобщение, качено на USB-стик или директно чрез писмо в пощенската кутия. 

Ако предупреждението не бъде взето предвид, следват терористичните действия. Но пред собствениците е оставен и друг избор – да си платят за защита. 

„Екстремистите се представят като силно набожни, но всъщност се проявяват като цинични престъпници, събиращи рекет”, категоричен е пред BBC полицейски служител, пожелал анонимност, наречен с измисленото име Башир. 

Екипът на британската обществена медия се среща с Башир по време на футболен мач на местния Анжи – отбора, в който играе най-скъпоплатеният играч в света Самуел Ето'о. 

Атмосферата на стадиона е спокойна, хората са въодушевени, по трибуните е пълно с малки деца. Отвън – охраната е в пълна бойна готовност. 

След двубоя усмихващият се Ето'о заявява, че е горд да играе в Дагестан. Но веднага след това заедно със съотборниците си отпрашва за Москва, където отборът тренира от съображения за сигурност. 

В центъра на Махачкала има въоръжени полицаи на почти всеки ъгъл. И въпреки това терористите не се спират. Дори поставят капани. 

Наскоро кола-бомба избухва на една от централните улици, убивайки едно момиче. Ранени са десетки. Когато полицията стига до мястото, е взривена втора бомба – 12 пъти по-мощна от първата. Убит е полицай.
  
„Това беше капан. Те искаха „да ударят” колкото се може повече от нас”, разказва Башир. И уточнява, че правителствените представители и полицейските служители са основните мишени на все по-безскрупулните бунтовници. 

Неслучайно много полицаи се страхуват да носят униформите си по улиците. Голяма част от тези, които спират коли за проверка, са с маски на лицата.

Башир не е от тези, които се плашат лесно. Нито пък от тези, които разбират защо множество млади дагестанци се присъединяват към екстремистите, воюващи за независимост от Москва и установяване на Ислямски халифат в Северен Кавказ. За него „отиването в гората” не трябва да е тенденция. 

Затова и полицаят изнася лекции в университета. Разказва на студентите историите на техни връстници, превърнали се в марионетки на екстремистите. И паднали в жертва на техните радикални действия. 

Башир е придружаван от местен имам, който говори за религиозна толерантност и спазване на законите. „Човек, получаващ само светско образование, е без сърце. Човек, получаващ само религиозно образование, се превръща във фанатик”, казва имамът. 

В село Совиетское, на три часа път от столицата, е извършено убийство, илюстриращо достатъчно красноречиво думите на имама. Директорът на местната гимназия е застрелян в дома си. Никой не говори открито за покушението, но всички знаят причината – Садикулах Ахмедов забранил на момичетата в училището му да носят забрадки и да се забулват по какъвто и да е начин в учебното заведение.

За местните няма съмнение, че радикалните ислямисти виждат в тази забрана явно противопоставяне на крайния ислямизъм. И прилагат единственото си средство за решаване на спорове и проблеми – насилието. 

„Няма място на света, което да е напълно защитено от тероризма. Но в Кавказ, в Дагестан терористичните организации намират благодатна почва и се стремят с всички сили да разпространяват влиянието си”, посочва Ризван Курбанов – вицепремиер и ръководител по сигурността в Дагестан. 

Курбанов оглавява специална комисия, която се опитва да установи връзка с обърканите младежи, поддали се на пропагандата на екстремистите. „Искаме да създадем мост, по който тези деца да се върнат обратно при своите семейства”, уточнява Курбанов. 

Инициативата е нов подход в борбата с екстремизма в региона и има пълната подкрепа на Кремъл. Властите в Дагестан считат, че диалогът, призивът на роднините може да вразуми блудните синове, които да поискат опрощение. 

Този подход е в рязък контраст с прилаганата дълги години тактика на жестоко преследване и репресии не само срещу самите бунтовници, но и срещу техните семейства. За тези, които не разбират от дума, за тези „нехора”, които като животни търсят миризмата на кръв – за тях милост няма да има ”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати