16 Април 2024 г. Вторник

Моряците от „Ина” ще съдят собственика на кораба

2011-12-04 09:36:11

Българските моряци от задържания в Гърция кораб “Ина” ще съдят корабособственика Георги Мишков, обявиха те след завръщането си във Варна.

Петима от тях – Георги Вълев, Николай Туртов, Георги Стоянов, Стоян Паунов и Петко Ганев, разказаха шестмесечната си одисея в Гърция, която започнала през юни.

Тогава корабът  бил на рейд във Варненското езеро и чакал за ремонт. Докато течели преговорите с “Терем”, корабособственикът Георги Мишков им предложил да направят един курс, за да изпълнят държавна поръчка.

Моряците заминали за Фамагуста,  където натоварили кораба и отплавали за Албания. На около 200 мили преди крайното пристанище, Мишков им наредил да се върнат в Гърция, където на 22 юни корабът бил задържан на пристанище Елефсина, след като бреговата охрана открила на борда 3 000 мастербокса цигари.

Моряците били откарани в ареста, а след като били освободени, прекарали пет месеца под домашен арест в град Нафплио. Срещу тях започнало разследване за организирана престъпна група за контрабанда на цигари.

Те обаче са категорични, че нямат нищо общо със стоката, която се превозва на кораба.  Няколко месеца моряците мизерствали в затвора, а после по приюти без лекарства и пари.

Получавали помощ единствено от телевизия СКАТ, която плащала за защитата и гаранцията им за около 18 000 евро. В трудните дни на помощ им се притекла и българката Катя Вълева, която ги приютила.

В момента екипажът е пуснат под гаранция и всеки месец трябва да се разписва в гръцкото посолството в София. В ареста е помощник-капитанът на кораба Николай Петров.

Корабът „Ина" бе задържан на 22 юни на гръцкото пристанище Елефсина по обвинение в контрабанда и организиране на престъпна група. Бреговата охрана откри на борда 3000 мастербокса цигари. Плавателният съд се е движел от Никозия към Дуръс, Албания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати