23 Април 2024 г. Вторник

Спецакция удари далаверите с "Мини Марица Изток"

2011-12-02 15:00:09
Специализирана полицейска операция "Превозвачите" е стартирала в Стара Загора, съобщиха от МВР. "Качулатите" са нахлули в офиси на фирми, които са ощетявали държавното дружество "Мини Марица Изток", предаде БЛИЦ.

Измамите са свързани с транспортна дейност. Превозваческите фирми, в които днес са нахлули полицаите, са печелили конкурси, но не са ги изпълнявали, а са ги преотдавали на други по-малки фирми, като са задържали основните финансови средства за себе си.

Двама души са задържани при специализираната полицейска операция. Това каза комисар Алекси Алексиев, директор на ОД МВР Стара Загора. Задържани са двама от управителите на едно от трите дружества, които извършват превози на работници от „Мини Марица Изток”. Трети човек, управител на друго дружество, което също извършва превози, се укрива и е обявен за общодържавно издирване, предаде Фокус.

Обвиненията срещу тези длъжностни лица са, че са извършвали принудителни действия спрямо участници в тези сдружения, и са по чл. 214 от НК - за изнудване и по чл. 253 – пране на пари.

„Направили са юридически лица, сдружавайки малки фирми превозвачи, и на практика новото юридическо лице, е сключило договор с Мините на една завишена цена, която е доста висока на километър превоз. Реалната цена, на която малките фирми возят, остава за тях, а разликата между реалната цена и тази, на която е договорен превозът с мините, остава в сметките на тези лица и техни хора. Малките фирми в някои случаи са возили по принуда, защото се притесняват, че като се противопоставят на тази схема, ще бъдат изгонени и ще останат на пътя. Реалната цена е между 1,5 – 2 лева на километър, а фактурираната цена – над 3 лева на километър”, каза комисар Алекси Алексиев.

Щетите за държавното дружество „Мини Марица Изток” тепърва ще се изчисляват.

Превозът на работници в „Мини Марица Изток” се извършва ежедневно, от години. Калкулират се суми в особено големи размери от тази дейност, обясни директорът на ОД МВР Стара Загора.

Работата по този случай продължава над година. Извършени са много процесуално-следствени действия на служители от ОД МВР Стара Загора и Регионалното звено „Борба с организираната престъпност”.

Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура Стара Загора. Лицата, които са с повдигнати обвинения, са с мярка за неотклонение 72 часа, наложена от наблюдаващия прокурор.

Предстои повдигане на обвинения и на други длъжностни лица, на които след това вероятно също ще им се вземе мярка за неотклонение, каза комисар Алекси Алексиев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати