29 Март 2024 г. Петък

Слабото място на Русия: Не е защитена от ПРО по вода

2011-12-02 14:39:15

В отбранителната способност на Русия от гледна точка възможността за противопоставяне на американската система за противоракетна отбрана /ПРО/ беше открита сериозна празнота.

Експерти отбелязват, че елементите на тази система, разположени в европейски страни, не могат да „достигнат“ до всички руски ракети. Това обаче могат да направят американските кораби, които могат да „улавят“ ракети както в арктическите води, така и край своите брегове.

 

Руските ВМС няма какво да противопоставят на американския флот от тази гледна точка.

И новият род войски – Въздушно-космическите, на които руският президент Дмитрий Медведев възлага надежди, няма да успее да помогне, пише NEWSru. 

Миналата седмица руският върховен главнокомандващ Медведев се оплака в телевизионно обръщение по повод плановете на НАТО за разполагане на елементи на системата за ПРО, че САЩ не отчитат тревогите на Русия и обеща ответни мерки.  Русия не е защитена от ПРО по вода. 

Медведев предложи и да се обмисли възможността от разрушаване при необходимост на информационните системи на ПРО /тоест водене на кибервойна/ и заяви, че е възможно Русия да се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия-3. 

Като елемент на противодействието на ЕвроПРО беше посочено развитието на войските от Въздушно-космическата отбрана. Вчера новият вид войски застъпи на бойно дежурство. 

Изявлението на Путин обаче не предизвика паника на Запад – не беше съобщено за никакви промени в плановете на САЩ за ЕвроПРО. 

В Русия обаче позицията на Медведев беше подложена на критика. 

Александър Храмчихин, зам.-директор на института по политически и военен анализ, е съгласен с критиките, като освен това посочва още една „пробойна“

„Ако руските стратегически ядрени сили може да са заплашени от някакъв елемент от американската ПРО, то това е изключително морският. По земя американците дори от Полша /за Румъния да не говорим/, не могат да свалят нашите междуконтинентални балистични ракети, тъй като засега не е по силите на Вашингтон да отмени законите на физиката. Но крайцерите и разрушителите от системата Aegis могат да навлизат в арктическите морета“, пише експертът в „Независимое военное обозрение“. 

В изявлението на Медведев нямаше и дума за укрепване на отбранителната способност на Русия по линията на ВМФ. „Или нашето военно-политическо ръководство има меко казано големи проблеми със стратегическото мнение. Или цялата истерия около ПРО има чисто политически характер и е насочена единствено за вътрешна употреба. Или руският ВМФ е в такова състояние, че не може да участва в никакво париране на дадената заплаха“, посочва експертът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати