19 Март 2024 г. Вторник

Кабинетът не се справя, а и създава корупция!

2011-12-02 14:27:27

Днешното правителство не просто не е в състояние да се справи корупцията, то самото създава корупция.

Това заяви червеният депутат Михаил Миков в декларация в парламента по повод годишния доклад на "Трансперънси интернешънъл", който поставя България на първо място в Европа според индекса за възприятие на корупцията.

Според него управляващата партия ГЕРБ е успяла да върне България почти в началото на демократичния процес по отношение на усещането за равнището на корупция, по ниво на гарантиране на основните права на българските граждани, както и като безработица, заплати и пенсии.

"Неотдавна станахме невинни слушатели на телефонни разговори, от които можем сами да направим изводи за спиране на митнически проверки, за назначения с висока политическа протекция", припомни Миков.

Според него със законодателнате дейност правителството създава условия за корупционни практики.

По думите му все по-често сме свидетели на политическа намеса в икономическия живот в полза на една или друга фаворизирана от ГЕРБ фирма.

 

"Вие наистина сте новото лице на българската политика, успяхте да постигнете това, за което не биха си помислили нито от БСП, нито от СДС, нито от ДПС, нито от НДСВ - върнахте се от там, откъдето започнахме преди 20 години", заяви той.

Според левицата вече две години и половина се управлява с прийоми и похвати, които са далеч от принципите на демократичната и правовата държава.

"Политическата корупция най-ясно пролича при последните избори - спечели не кандидатът, който народът определи със своя вот, а назначения от премиера", твърдят от БСП.

"Индексът дава оценка за вашето управление - че нищо не остана от предизборните обещания за справяне на корупцията и организираната престъпност",обърна се Миков към управляващите.

По думите му констатацията, че няма конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, е била дадена още през юни от ЕК, а подобни са били и констатациите в доклада на Европол за 2011 г.

"Тези сигнали обаче не бяха разбрани от българското правителство", категоричен бе Михаил Миков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати