19 Април 2024 г. Петък

Из тефтера на Дянков: Доходите на бедните скачат!

2011-12-02 14:26:28

Правителството има добра доходна политика, доходите на социално най-слабите групи се увеличават с много над инфлацията, заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Днес лявата депутатка Корнелия Нинова го попита дали приема препоръките на Световната банка да бъдат повишени доходите на българина, за да се повиши вътрешното потребление.

В отговора си финансист №1 на държавата посочи, че минималната работна заплата е увеличена от 1 септември тази година от 240 на 270 лв., а от 1 май 2012 г. ще бъде увеличена на 290 лв. 

"Това представлява растеж над 20%, три пъти повече от инфлацията", пресметна вицепремиерът.

"Увеличаваме и най-ниските пенсии от 136 на 145 лв., което е ръст със 7,7% и също е над растежа на инфлацията през този период", добави той.

Дянков посочи, че България е само една от двете държави в ЕС, която по време на криза не е увеличила данъците и така повече пари остават в домакинствата и бизнеса, "което е добра доходна политика", категоричен бе той.

На друг въпрос на Нинова за последиците за България от дълговата криза в еврозоната и за прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), че сме в топ 3 на страните, които се очаква да бъдат най-засегнати от кризата, Дянков отговори, че в доклада на ЕБВР изобщо няма такава прогноза.

"Прогнозата на ЕБВР е за растеж на българската икономика през 2012 г. с 2,3%, по тази прогноза страната ни се намира на пето място в ЕС, следвайки Литва, Естония, Латвия и Полша", аргументира се финансовият министър.

По думите му в доклада се правел извод, че възстановяването на икономиките в цяла Източна Европа и по-специално на България се очаква да бъде умерено за разлика от по-ранната прогноза на банката за засилен растеж.

Симеон Дянков допълни още, че правителството напълно се е разплатило с частния сектор.

"Последното разплащане ще бъде на 24 млн. лв. за водното огледало в Кърджали, което е последното задължение от тези над 2 млрд. лв., оставени от правителството на тройната коалиция", посочи той.

Вицепремиерът отчете още пред депутатите, че приходите от акциз върху спиртните напитки значително нарастват.

"Засилването на контрола вече дава резултати", похвали се Дянков.

През 2009 г. те са били 94 200 000 лв., през 2010 г.  – 151 млн. лв., а за десетте месеца на тази приходите от акциз били в размер на 156 млн. лв.

"Очаквам до края на годината да достигнат 180 млн. лв", съобщи още финансовият министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати