25 Април 2024 г. Четвъртък

Евродепутатите ще отказват подаръци над ?150

2011-12-02 10:25:06

Европейските депутати приеха свой собствен кодекс за поведение, за да изчистят репутацията си, опетнена от получила широк отзвук корупционна афера, предаде Франс прес.

Кодексът налага на членовете на Европейския парламент да отказват подаръци на стойност над 150 евро и да сигнализират за всяка дейност срещу заплащане, която извършат през своя мандат, включително писателска, ако получават за нея над 5 хиляди евро годишно.

 

Етичният кодекс също така забранява на европейските депутати да приемат пари или възнаграждения под друга форма, ако това може да повлияе на техните решения.

Членовете на ЕП освен това ще трябва да декларират публично и в интернет всички професионални дейности, които са извършили през последните три години, преди да бъдат избрани.

Кодексът бе приет от европейските депутати почти единодушно. В негова подкрепа гласуваха 619 членове на ЕП при 2 против и 6 въздържали се.

Етичният кодекс ще влезе в сила на 1 януари догодина.

Той бе приет във връзка с шумен скандал с трима европейски депутати, всичките бивши министри. 

Те се хванаха в капана, поставен им от журналисти от британското издание "Сънди таймс", представили се за лобисти. 

Тримата европейски депутати се съгласиха да работят за внасяне на промени в проекти за европейски законодателни актове, по-специално в банковия сектор, в замяна на възнаграждения в размер на до 100 хиляди евро.

Скандалът с румънеца Адриан Северин, словенеца Зоран Талер и австриеца Ернст Щрасер принуди председателя на Европейския парламент Йежи Бузек да създаде работна група за изработване на кодекс за поведение на европейските депутати.

Членовете на ЕП получават месечна заплата в размер на 7956 евро преди удръжките и 8500 евро за общи разходи, включително за пътуване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати