23 Април 2024 г. Вторник

Зърнопроизводителите решават по обяд дали да влязат в София

2011-12-02 07:45:47
Зърнопроизводители обявиха в ефира на ТВ 7, че тръгват със земеделска техника към София, но ще се срещнат с колегите си при Ботевград, а по обяд ще бъде взето решение дали ще влязат в столицата.

Снощи стана ясно, че въпреки първоначалното намерение протестите да се пренесат в столицата, зърнопроизводителите са решили да изчакат. Те внесоха и депозит от 10 000 лева в случай, че нанесат щети на пътната настилка в града.

"Добре дошли са", каза в отговор премиерът Бойко Борисов, гост в студиото. "Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа - протестите", посъветва Борисов в пряк диалог с протестиращите.

Той съобщи, че вчера от Брюксел е получено разрешение със 70 млн. лв. да бъдат приспаднати плащанията на земеделските стопани за акциз върху горивата, които ползват.

Премиерът още веднъж подчерта, че за тази година парите за земеделските стопани са повече от миналата година.

"През 2007-2008 г. са получавали по 1 млн. лв. на година, при нас, през 2009-2011 г. получават 1.5 млрд. лв. и те искат да ни съборят, за да си върнат единия милион ли?", коментира той по повод протестите на зърнопроизводителите. 

Протестиращите казаха, че обявените 20 млн. лв. повече, които тази година са платени като помощ за единица площ и които премиерът цитира в студиото, не са толкова.

Бих освободил министър, ако тези цифри, които ми е дал, не са верни, ако са верни тези цифри, мисля, че той трябва да бъде поощрен, отговори Борисов. По думите му "ако цифрите са верни, те са много добри за сектор "Земеделие".

Земеделският министър Мирослав Найденов в пряко включване обясни, че тази сума е вярна и тя е потвърдена и от Брюксел.

Борисов попита в ефир протестиращите защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото. "Защо не излязохте тогава на един протест и да кажете – колко е себестойността на зърното, колко е себестойността на слънчогледа. Защо не ми помогнахте тогава?, попита той.
Той посъветва малките фирми в земеделието, които протестират, да се скарат с големите, които взимат многото пари. Този, който е взел 32 милиона лева, защото е такава схемата, той не протестира - само ги подтиква те да протестират, обясни премиерът Борисов.

Зърнопроизводителите обявиха в ефира на телевизията, че не премиера, а вицепремиера Симеон Дянков е виновен за ситуацията с парите за земеделие и поискаха да понесе отговорност. В отговор Борисов посочи, че"единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа. Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът "не" може да се даде с по-спокоен и нормален тон".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати