25 Април 2024 г. Четвъртък

Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

2011-12-02 07:45:06

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите чу единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

 

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати