25 Април 2024 г. Четвъртък

"Питай баща си", "Защото така казвам"...

2011-12-02 07:00:37
Съвременните жени подсъзнателно използват във възпитанието на потомството си същите фрази, които са чували в детството от своите майки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

"Защото така казвам", "Ще поживеем и ще видим" и "Питай баща си" са сред най-често използваните фрази от днешните майки.

Списъкът с 20 максими включва още познатите предупреждения "Внимавай да не извадиш нечие око с това" и "Не стой близо до телевизора, ще ти се развалят очите".

Проучването на "Мадър кеър", направено сред 2000 жени, показва, че две трети от съвременните дами са спирали насред изречението, улавяйки се, че звучат като собствените си майки.

Авторите на проучването са установили още, че както жените, така и мъжете използват умишлено добре познатите фрази, защото собственият им опит в детството е показал, че те дават резултат във възпитанието на подрастващите.

Над 50 процента от жените споделят, че са били шокирани, когато са установили, че звучат по абсолютно същия начин като майките си. Според 40 процента употребата на добре познатите максими е забавна.

Една на всеки пет дами открива с изненада, че прибягва до изрази, използвани от бабите и дядовците.

Над 30 процента от анкетираните жени признават, че употребяват фрази като "Затвори вратата, не си роден/а в плевня", въпреки че не разбират добре значението им.

Непонятните изречения обаче объркват и децата и те обикновено изпълняват казаното от родителите им. Други майки и бащи пък ги използват, защото нямат търпение да обясняват истинската причина за поведението си.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати