29 Март 2024 г. Петък

Гавра с упоен пациент на операционната маса

2011-12-02 06:54:05

Националната пациентска организация остро осъжда поведението на лекар в операционна зала в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. В предаването на Валя Ахчиева по БНТ бяха показани кадри как лекар влиза в операционната зала без задължителното облекло и се държи неуважително с пациент в безсъзнание и под упойка преди операция. Докторът най-безцеремонно си позволява да потупва свои колежки по задните части с ръката на упоения и безпомощен пациент.

„Криворазбрано разтоварване от нервно напрежение. И друг път се е случвало, мога да кажа, че сигурно не е единичен случай. Малко просташка шега се е опитал колегата да приложи. От това последствия за болния няма да има никакви”, коментира председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

„Създава се внушението, че след като не е имало преки последствия за здравето на пациента, това няма да доведе до сериозни наказания за лекаря, който руши доброто име на най-хуманната професия“, посочват от пациентската организация.

Според тях обаче този случай е грубо нарушение не само на пациентските, но и на общочовешките права и етични норми.

„Това уронва имиджа на цялото лекарско съсловие и е недопустимо ръководните органи на БЛС да толерират подобно поведение“, казват в своя позиция от организацията.

Липсата на самокритичност и адекватна реакция е поредното доказателство за пълната подмяна на ценностната система в българското здравеопазване. В други европейски държави подобно поведение би взривило цялото общество и би довело до драстични последствия за провинилите се лица, както и до цялостна промяна в здравеопазването.

Според Националната пациентска организация е необходимо да се вземат спешни мерки за запазване на престижа и доброто име на лекарската гилдия и да се защитят тези лекари, които добросъвестно изпълняват задълженията си.

Единственият възможен начин е лекарското съсловие рязко да се разграничи от поведението на недобросъвестните свои представители, така, както е в целия свят.

От организацията призовават Етичната комисия към Лекарския съюз да се сезира незабавно и да предприеме необходимите мерки по случая.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати