Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow България arrow Гавра с упоен пациент на операционната маса

Гавра с упоен пациент на операционната маса

  Print E-mail
2011-12-02 06:54:05
източник: dnes.bg

Националната пациентска организация остро осъжда поведението на лекар в операционна зала в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. В предаването на Валя Ахчиева по БНТ бяха показани кадри как лекар влиза в операционната зала без задължителното облекло и се държи неуважително с пациент в безсъзнание и под упойка преди операция. Докторът най-безцеремонно си позволява да потупва свои колежки по задните части с ръката на упоения и безпомощен пациент.

„Криворазбрано разтоварване от нервно напрежение. И друг път се е случвало, мога да кажа, че сигурно не е единичен случай. Малко просташка шега се е опитал колегата да приложи. От това последствия за болния няма да има никакви”, коментира председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

„Създава се внушението, че след като не е имало преки последствия за здравето на пациента, това няма да доведе до сериозни наказания за лекаря, който руши доброто име на най-хуманната професия“, посочват от пациентската организация.

Според тях обаче този случай е грубо нарушение не само на пациентските, но и на общочовешките права и етични норми.

„Това уронва имиджа на цялото лекарско съсловие и е недопустимо ръководните органи на БЛС да толерират подобно поведение“, казват в своя позиция от организацията.

Липсата на самокритичност и адекватна реакция е поредното доказателство за пълната подмяна на ценностната система в българското здравеопазване. В други европейски държави подобно поведение би взривило цялото общество и би довело до драстични последствия за провинилите се лица, както и до цялостна промяна в здравеопазването.

Според Националната пациентска организация е необходимо да се вземат спешни мерки за запазване на престижа и доброто име на лекарската гилдия и да се защитят тези лекари, които добросъвестно изпълняват задълженията си.

Единственият възможен начин е лекарското съсловие рязко да се разграничи от поведението на недобросъвестните свои представители, така, както е в целия свят.

От организацията призовават Етичната комисия към Лекарския съюз да се сезира незабавно и да предприеме необходимите мерки по случая.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?