Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 6
Начало arrow България arrow Гавра с упоен пациент на операционната маса

Гавра с упоен пациент на операционната маса

  Print E-mail
2011-12-02 06:54:05
източник: dnes.bg

Националната пациентска организация остро осъжда поведението на лекар в операционна зала в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. В предаването на Валя Ахчиева по БНТ бяха показани кадри как лекар влиза в операционната зала без задължителното облекло и се държи неуважително с пациент в безсъзнание и под упойка преди операция. Докторът най-безцеремонно си позволява да потупва свои колежки по задните части с ръката на упоения и безпомощен пациент.

„Криворазбрано разтоварване от нервно напрежение. И друг път се е случвало, мога да кажа, че сигурно не е единичен случай. Малко просташка шега се е опитал колегата да приложи. От това последствия за болния няма да има никакви”, коментира председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

„Създава се внушението, че след като не е имало преки последствия за здравето на пациента, това няма да доведе до сериозни наказания за лекаря, който руши доброто име на най-хуманната професия“, посочват от пациентската организация.

Според тях обаче този случай е грубо нарушение не само на пациентските, но и на общочовешките права и етични норми.

„Това уронва имиджа на цялото лекарско съсловие и е недопустимо ръководните органи на БЛС да толерират подобно поведение“, казват в своя позиция от организацията.

Липсата на самокритичност и адекватна реакция е поредното доказателство за пълната подмяна на ценностната система в българското здравеопазване. В други европейски държави подобно поведение би взривило цялото общество и би довело до драстични последствия за провинилите се лица, както и до цялостна промяна в здравеопазването.

Според Националната пациентска организация е необходимо да се вземат спешни мерки за запазване на престижа и доброто име на лекарската гилдия и да се защитят тези лекари, които добросъвестно изпълняват задълженията си.

Единственият възможен начин е лекарското съсловие рязко да се разграничи от поведението на недобросъвестните свои представители, така, както е в целия свят.

От организацията призовават Етичната комисия към Лекарския съюз да се сезира незабавно и да предприеме необходимите мерки по случая.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?