23 Април 2024 г. Вторник

Танци, хоро, кюфтаци – за какво протестират?

2011-12-02 06:53:05

Премиерът Бойко Борисов определи протеста на зърнопроизводителите като "подранили коледни празници". Той каза, че сектор земеделие е приоритет на правителството и на фона на отпуснатите пари е нахално трактори да блокират столицата. 

„Много се радвам за тази социална политика на босовете в земеделието. Като гледам -  танци, хоро, кебапчета, пържоли, кюфтаци. Това са коледни празници. Не виждам как в сектор, в който сме дали толкова много пари, стотици милиони и те не са доволни от огромните печалби, които имат“, възмути се премиерът. 

Той отново даде за пример, че земеделците при Сергей Станишев са взимали 420 млн. лева, а при него – 1 млрд. и 250 мил. лева. 

„И заслужавам да докарат тракторите да тормозят софиянци да не могат да ходят на работа? За това, че даваме милиард и 250 милиона? Плюс стоте милиона, които им даваме, и 70 милиона ще им опростим от акциза, сиреч намаляваме акциза. За какво протестират? Да ни извият ръцете, да извадя на всеки един от нас още пари да ги дадем на няколко агромилионери?“, ядоса се Борисов. 

Той добави как се радва, че за БАН ще се дадат още 5 млн. лева, за култура – още 15 млн. лева и 3 млн. лв. - за спорт. 

„И да изпукаме още 300 млн. лв. за още по-големите им печалби. Що за нахалство е това“, заключи Борисов.

Той беше категоричен, че внесеното днес от бюджетната комисия предложение за увеличаване на пенсионната възраст с по 4 месеца от 2012 година не е отстъпление от първоначално заявеното.

 

„С кое сме направили компромис? Ние не правим компромис. Това, което го заявихме от първия ден, днес го внесохме в парламента“, смята Борисов. 

Първоначално заявеното от  правителството намерение беше пенсионната възраст да се увеличи с една година от първи януари 2012. След протеста на синдикатите обаче и след нощна сбирка в парламента се взе решение за плавно вдигане на възрастта с по четири месеца от 2012 г. само за трета категория труд. А днес окончателно се взе решение това да се отнася до всички категории труд. 

„Да, разбира се, водим преговори, разбира се съм за диалог, а оттам нататък това, че на някои от вас им изнесло да напишат "ГЕРБ омекна", "ГЕРБ се втвърди", това си е ваша работа“, смята премиерът. 

Той добави, че два пъти е „отишъл на крака“ при синдикатите, за да ги информира за предвидените мерки. 

„Държаха ме половин часа, за да ми кажат, че не са готови да говорят, за да могат после да обикалят и обясняват, че нямало диалог“, възмути се още Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати