19 Април 2024 г. Петък

Синдикатите пак не щат!

2011-12-01 14:00:42

Синдикатите не приемат последните предложения на управляващите за пенсионна реформа.

Те напуснаха срещата в парламента с депутатите на ГЕРБ, на която КНСБ и КТ "Подкрепа" трябваше да се запознаят с новите промени, които предвиждат плавно повишаване на възрастта за пенсиониране за всички категории труд.

По-рано днес след среща с Бойко Борисов ГЕРБ предложи с по четири месеца на година да се вдига възрастта за 
пенсиониране и за трите категории труд в началото на  2012, 2013 , 2014 г. В разговорите сутринта е участвал и вицепремиерът Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов.

След срещата с депутатите от ГЕРБ лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че свикват стачните комитети за обсъждане на нови протестни и стачни действия срещу така предлаганата пенсионна реформа.

 

"Това, което касае увеличението на пенсионната възраст, аз не видях разчет, който да ни убеди, че ефектите, които се очакват дори през 2018-2020 г., си заслужава тази жертва, която се иска", коментира Пламен Димитров.

"Кой какво е играл не знам, но играта продължава. И не знам кой как си е мислел, че ще я кара оттук нататък, но предложенията, които се правят в момента, ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността ще бъде и е изцяло и на правителството, и на управляващото мнозинство в момента", предупреди синдикалният лидер.

Управляващите бяха категорични, че новите предложения ще бъдат внесени в бюджетната комисия независимо от позицията на синдикатите.

"Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете", заяви Искра Фидосова от ГЕРБ и призова българските граждани да не се подвеждат.

Тя посочи, че до решението за плавното увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд се е стигнало, след като цяла нощ експерти са правили изчисления и са стигнали до извода, че това е в интерес и на работещите в първа и втора категория. 

Например миньорите, които са първа категория труд, през 2014 г., когато ще трябва да получават своите пенсии от пенсионните фондове, ако увеличението на възрастта не е факт, ще получат по-ниски пенсии, отколкото сега, каза Фидосова. 

„Ние не разиграваме никого, отговорни сме, най-важни за нас са интересите на гражданите и на държавата“, декларира тя.  

Ефектът от предложените промени през 2017 г. ще бъде 265 милиона лева икономии и то само от разходната част, коментира Искра Фидосова. Само от тази мярка до 2020 г. ще бъдат спестени около 630 милиона лева, а пак в края на периода, тоест отново към 2020 г., от целия пакет мерки, ефектът ще е общо около 6 милиарда лева. 

ПГ на ГЕРБ се срещна и с финансовия министър Симеон Дянков. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати