20 Април 2024 г. Събота

Ново ГЕРБерско двайсет

2011-12-01 11:37:47

Увеличават възрастта за пенсиониране с по четири месеца от следващата година за всички категории.

Това е окончателното предложение на управляващите от ГЕРБ към синдикатите. След вчерашните разговори със синдикатите, които продължиха почти до десет часа вечерта, от ГЕРБ са измислили нови предложения, които да заменят идеята им за увеличаване на възрастта за пенсиониране на всички категории с една година.

Новите предложения бяха представени пред журналистите преди началото на днешната среща на управляващите със синдикатите.

Искра Фидосова обясни, че ръководството на парламентарната група на ГЕРБ дискутирало тази сутрин с премиера Бойко Борисов новите предложения за промени в пенсионната реформа.

"Нашето предложение и решение е плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране 2012-та, 2013-та, 2014-та г. с по четири месеца от началото на всяка година. Не приемаме и смятам за некоректно да се ползват внушения, че ние под натиск сме отстъпили и сме променили позицията си за това че има стачки", подчерта Фидосова.

От ГЕРБ обясниха, че не проявяват политически инат за каквото и да било.

"Движи ни интересът на българските граждани. Реформата, която трябва да се направи за увеличаване на възрастта за пенсиониране, е задължителна. Разчетите, които бяха направени, показват че в дългосрочен план след 2016-2017 г., че това е задължително", допълни Искра Фидосова.

С плавното увеличение на възрастта от 2012-та година държавата ще може да се справи, без да са необходими някакви допълнителни промени в бюджета.

 

"Вчера се вслушахме в гласа на хората, не толкова в този на синдикатите и смятам, че така плавно направена реформата, дава устойчивост на системата", убеден е и социалният министър Тотю Младенов.

От своя страна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че новите предложения на ГЕРБ за вдигането на възрастта с по четири месеца, днес ще бъдат внесени за обсъждане в бюджетната комисия на парламента.

Управляващите очакват от синдикатите да проявят отговорност и зрялост, защото както обясниха става въпрос за интересите на всички български граждани.

От КТ "Подкрепа" и КНСБ отказаха да коментират новите предложения на управляващите. Срещата между ГЕРБ и председателите на двете конфедерации започна преди час в парламента.

Новите предложения стана ясно, че са одобрени от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати