18 Април 2024 г. Четвъртък

Фермерите недоволни от полуизвинението на Найденов

2011-12-01 11:13:01

Земеделските производители не са удовлетворени от полученото полуизвинение от Министър Найденов и ще продължат с протестите.

Фермерите декларират готовност да тръгнат към София, за което вече са уведомили Столичната община.

Вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов се извини на фермерите от името на правителството, ако "земеделските производители се чувствали излъгани предизборно".

"Заявяваме категорично, че сме излъгани предизборно и че принципите и правилата остават мираж. Тези, които се борят за тях са сочени с пръст за назидание. Лъжата става принцип, а погазването на правилата - политика. Тъжно ще е, ако го приемем като непроменяем факт", посочват в изявление до медиите Националният инициативен комитет за протести в сектор "Земеделие".

 

Фермерите призовават "двамата най-виновни да си подадат оставката - министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на финансите Симеон Дянков".

До момента кабинетът не може да предложи нищо ново на зърнопроизводителите, заяви в отговор министър Мирослав Найденов. Кризисната ситуация ще бъде обсъдена днес следобед в парламента в комисията по земеделие заедно с представители на бранша.

Министърът призова протестиращите земеделци да не блокират гранични пунктове. 

"Вече се получават реакциите – и от страна на транспортните фирми, и търговските вериги, тъй като се затруднява движението на стоките", посочи той.

Въпреки извиненията на правителството за неспазените финансови ангажименти и обещанието за данъчни отстъпки зърнопроизводители от три области блокираха със селскостопански машини движението по международния път край свиленградското село Капитан Андреево.

Към земеделските стопани от Хасковска и от Старозагорска област, които протестират четвърти ден в близост до българско-турската граница, днес се присъединиха над 200 зърнопроизводители от Пловдивска област.

Протестиращи зърнопроизводители от Враца и Монтана блокираха в 11 часа главен път Е-79 край Мездра, като препречиха със селскостопански машини моста над река Искър. Движението в участъка между Враца и Мездра е преустановено.

Кай Елхово чакат над 150 трактора и друга техника. Зърнопроизводители от Добричка област потеглиха към ГКПП Дуранкулак и Йовково. Намерението им е да блокират движението през българо-румънската граница за един час.

Производителите от Ямболско пък потеглиха към ГКПП "Лесово".  Пътният възел „Петолъчката“ също ще бъде блокиран.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати