Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 14
Начало arrow България arrow Обратът продължава. Премиерът ще крепи диалога!

Обратът продължава. Премиерът ще крепи диалога!

  Print E-mail
2011-12-01 08:13:19
източник: actualno.com

Разговорите по проведената среща за пенсионната реформа ще продължат и с премиера Бойко Борисов.

Днес най-вероятно ще се поднови обсъждането подробности по така проведената среща, направените предложения и това, което всъщност трябва да се вземе като решение от властта, за да отговори на поставените от синдикатите въпроси.

Очаква се ГЕРБ да отсъпи от твърдата си позиция за реформите и синдикатите да отбележат обрат след вчерашния национален протест.

"Чухме се по телефона, продължаваме във формат при премиера Борисов", заяви по темата деппутатът Искра Фидосова.

На въпрос дали е нужно освобождаването на НОИ от т.нар. плащания, които не са работа на осигурителния институт, тя отговори, че въпросът не е повдиган вчера.

Маркирана е била само като тема, но не е воден какъвто и да е било разговор.

"Когато започна срещата, уточнихме как ще протече разговорът, какъв ще бъде кръгът от въпроси и теми, които ще обсъдим. Нека да обсъдим и при нас, за да можем да излезем и ние с конкретна позиция. Нямам мандат да заявя каквато и да била конкретна позиция в момента от името на групата на ГЕРБ по отношение на несоциалните плащания, които стоят в НОИ", обясни депутатът от ГЕРБ.

Припомняме, че след близо 3 часа преговори, между синдикатите и параламентарната група на ГЕРБ, Искра Фидосова, съпредседател на групата, съобщи пред журналисти, че е обсъден предложения от ГЕРБ вариант възрастта за пенсиониране да се увеличи плавно по 4 месеца на година от 2012 до 2014 г."

Търсим баланс между интересите на хората, които трябва да се пенсионират и на всички останали български граждани", посочи Фидосова. "За нас е важен и фиска на държавата и финансовата стабилност", каза още тя.

По думите й в парламентарната група на ГЕРБ има разбиране и по темата за криминализирането на социалните осигуровки и изплащането на трудовите възнагараждения само по банков път, както и по още няколко конкретни теми, които могат да бъдат обсъдени.

Според Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", ако се постигне сближаване на позициите за пенсиите, могат да се решат и всички останали проблеми.

Днес Координационният съвет на двата синдиката ще обсъди предложенията на ГЕРБ, и по-късно през деня ще бъде обявена позицията на синдикатите.

Президентът на КНСБ - Пламен Димитров - е оптимист, че ще бъде намерен изход от ситуацията. Според него препъникамъкът е възрастта за пенсиониране, "и ако там бъде намерен компромис конфликтът ще бъде преодолян", убеден е г-н Димитров.

Какво предлага парламентарната група на ГЕРБ като промени в Кодекса за социално осигуряване:

Предлага се възрастта за пенсиониране да се увеличи с четири месеца.

За първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има.

За трета категория се предлага - четири месеца да се увеличи възрастта от първи януари 2012 г., четири месеца - от 1 януари 2013 г., и четири месеца да се увеличи възрастта за пенсиониране от първи януари 2014 г.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Възобновяването на преговорите по споразумението с Великобритания за напускане на ЕС - Брекзит, е невъзможно, но Брюксел възнамерява да установи по-тесни отношения с Обединеното ...
  Новини Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството. - - В православния календар този празник е тясно ...
  Новини Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде ...
  Новини На 6 декември православната църква чества св. Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още ...
  Новини През нощта и утре до обяд облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Ще е почти тихо, в низините и котловините ще е мъгливо и на места там ще преръмява. - - Около и след обяд ще ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?