Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 21
Начало arrow България arrow Обратът продължава. Премиерът ще крепи диалога!

Обратът продължава. Премиерът ще крепи диалога!

  Print E-mail
2011-12-01 08:13:19
източник: actualno.com

Разговорите по проведената среща за пенсионната реформа ще продължат и с премиера Бойко Борисов.

Днес най-вероятно ще се поднови обсъждането подробности по така проведената среща, направените предложения и това, което всъщност трябва да се вземе като решение от властта, за да отговори на поставените от синдикатите въпроси.

Очаква се ГЕРБ да отсъпи от твърдата си позиция за реформите и синдикатите да отбележат обрат след вчерашния национален протест.

"Чухме се по телефона, продължаваме във формат при премиера Борисов", заяви по темата деппутатът Искра Фидосова.

На въпрос дали е нужно освобождаването на НОИ от т.нар. плащания, които не са работа на осигурителния институт, тя отговори, че въпросът не е повдиган вчера.

Маркирана е била само като тема, но не е воден какъвто и да е било разговор.

"Когато започна срещата, уточнихме как ще протече разговорът, какъв ще бъде кръгът от въпроси и теми, които ще обсъдим. Нека да обсъдим и при нас, за да можем да излезем и ние с конкретна позиция. Нямам мандат да заявя каквато и да била конкретна позиция в момента от името на групата на ГЕРБ по отношение на несоциалните плащания, които стоят в НОИ", обясни депутатът от ГЕРБ.

Припомняме, че след близо 3 часа преговори, между синдикатите и параламентарната група на ГЕРБ, Искра Фидосова, съпредседател на групата, съобщи пред журналисти, че е обсъден предложения от ГЕРБ вариант възрастта за пенсиониране да се увеличи плавно по 4 месеца на година от 2012 до 2014 г."

Търсим баланс между интересите на хората, които трябва да се пенсионират и на всички останали български граждани", посочи Фидосова. "За нас е важен и фиска на държавата и финансовата стабилност", каза още тя.

По думите й в парламентарната група на ГЕРБ има разбиране и по темата за криминализирането на социалните осигуровки и изплащането на трудовите възнагараждения само по банков път, както и по още няколко конкретни теми, които могат да бъдат обсъдени.

Според Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", ако се постигне сближаване на позициите за пенсиите, могат да се решат и всички останали проблеми.

Днес Координационният съвет на двата синдиката ще обсъди предложенията на ГЕРБ, и по-късно през деня ще бъде обявена позицията на синдикатите.

Президентът на КНСБ - Пламен Димитров - е оптимист, че ще бъде намерен изход от ситуацията. Според него препъникамъкът е възрастта за пенсиониране, "и ако там бъде намерен компромис конфликтът ще бъде преодолян", убеден е г-н Димитров.

Какво предлага парламентарната група на ГЕРБ като промени в Кодекса за социално осигуряване:

Предлага се възрастта за пенсиониране да се увеличи с четири месеца.

За първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има.

За трета категория се предлага - четири месеца да се увеличи възрастта от първи януари 2012 г., четири месеца - от 1 януари 2013 г., и четири месеца да се увеличи възрастта за пенсиониране от първи януари 2014 г.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?