19 Април 2024 г. Петък

Среднощните сметки на ГЕРБ

2011-12-01 08:05:01

След 4-часова среща със синдикатите – парламентарната група на ГЕРБ предложи промени в Кодекса за социално осигуряване.

Искра Фидосова обяви, че се предлага възрастта за пенсиониране да се увеличи с четири месеца, но само за масовата трета категория труд.

Това трябва да стане на три етапа – четири месеца от първи януари 2012, четири месеца - от 1 януари 2013 г., и четири месеца от 2014 г.

 

Засега за първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има.

"Утре сутринта – чухме се по телефона и продължаваме във формат при премиера Бойко Борисов", уточни Фидосова.

Синдикатите обаче се въздържат да приемат предложението на ГЕРБ, въпреки че управляващите декларираха, че имат нагласа за диалог с тях, както и да подпишат незабавно споразумение.

Утре разговорите продължават. Дотогава КНСБ и КТ "Подкрепа" ще запознаят федеративните си съвети с новото предложение на управляващите.

Константин Тренчев поясни, че има мандат от ръководния орган на "Подкрепа" да отстоява позицията да не се пипа възрастта за пенсиониране, а да се предложат достатъчно други мерки, които да се отразят благоприятно на финансовия резултат в НОИ.

"Тъй като ние нямаме правомощията да се произнасяме приемаме или не приемаме, ние в спешен порядък ще информираме нашите структури за това алтернативно предложение, което направиха депутатите от ГЕРБ. Очакваме обратната реакция и утре от 12.00 часа ще я съобщим на парламентаристите", каза лидерът на КТ "Подкрепа".

Среднощната среща на управляващите със синдикатите дойде след днешните масови протести в столицата, на които се събраха над 20 хиляди души.

Миньори, учители, чиновници и цивилни полицаи протестираха срещу плановете на финансовия министър Симеон Дянков за ударно вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от 2012 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати