25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ не дали заден за пенсиите

2011-12-01 07:50:43

Отстъпление от позицията ни няма. Така шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни промяната в позицията на ГЕРБ за реализиране на пенсионната реформа. Това стана след среднощни разговори със синдикатите, след като над 20 хил. души излязоха на улицата на протест.

"Това не е различно от това, което ние предлагахме, само че вместо шоково вдигане предлагаме едно поетапно тригодишно вдигане на тази една година първоначално", обясни Стоянова пред bTV.

Вместо първоначално обявения вариант, който предвиждаше незабавно увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд с една година от 1 януари 2012, сега бе решено това увеличаване да стане плавно – по 4 месеца през 2012 г., 2013 г. и 2014 г.  и то само за трета категория труд.

Промени за първа и втора категория труд не се предвиждат.

"Това не е различно от това, което предлагаме. Когато направихме това предложение, категорично много пъти съм казвала, че то не е краткосрочно", мотивира се Менда Стоянова и добави:

 

"Не виждам промяна в позицията ни в среден и дългосрочен план. Това, че предлагаме реформата да се случи по-плавно, това, че връщаме синдикатите на масата на преговорите, мисля, е един разумен ход, но резултатите от това решение ще станат ясни днес след 12 часа".

Тогава синдикатите трябва да обявят дали подкрепят предложенията. Първо обаче те ще бъдат обсъдени на среща при Бойко Борисов.

В началото на седмицата и премиерът, и вицепремиерът Симеон Дянков бяха категорични, че няма друг вариант и възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне още от първи януари 2012 с една година.

"Ние искаме да има диалог, важно е да имаме синдикатите обратно на масата на преговорите. След снощните разговори ние направихме едно предложение, което за мен е един правилен компромис и от двете страни", каза още Менда Стоянова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати