19 Април 2024 г. Петък

Кабинетът: Извинявайте, фермери!

2011-11-30 10:33:03

Протестиращите земеделци ще решат сами дали да прекратят протестите, но засега те продължават.

Това стана ясно от думите на Ангел Вукодинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Министерския съвет след дълга среща при премиера Бойко Борисов, която забави началото на правителственото заседание.

След нея Министър Мирослав Найденов отново се извини на протестиращите. Това направи вчера и вицепремиерът Симеон Дянков.

Земеделците поискаха публично извинение от управляващите към хората на улицата заради "предизборната лъжа".

"Искахме да получим три неща от правителството – ясно извинение за предизборната лъжа според нас и извинение от всички, които говориха в последните дни много неистини за сектора, правила, за да има устойчиво земеделие и изпълнение на финансовата рамка", заяви Вукодинов.

"Правителството се извинява на земеделците, че са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора", заяви отново ресорният министър Мирослав Найденов. Вчера в рамките на един ден той проведе две срещи – в София и в Арбанаси, но така и не си стисна ръцете с протестиращите фермери.

 

Според Найденов финансовата и икономическата ситуация в момента не позволява да бъде изпълнено първоначално договореното и това е било ясно заявено на срещата от премиера и финансовия министър.

Земеделците ще получат обаче ваучери за горива с по-нисък акциз, с който ще спестят 70 млн. лева. Нотификацията за намаляването на акциза вече се подготвя и ще бъде изпратена в Брюксел.

През 2013-а и 1014 година горивата с по-нисък акциз ще са повече, каза министърът.

Според Вукодинов днешното извинение на правителството не е достатъчно, а финансовото споразумение било подписано предизборно. Вукодинов поиска извинение и за твърденията, че държавната помощ в земеделието се иска от милионери.

Вече около 200 тежки земеделски машини потеглиха от Петолъчката към столицата. За два часа ще бъде блокиран пътния възел.

Добруджанските зърнопроизводители също ще блокират пътища и гранични пунктове. Около 60 селскостопански машини затвориха Околовръстния път на Добрич.

Има информация, че земеделските машини, които предните дни бяха спрени на разклона за село Топола, на пътя Балчик-Каварна, се изтеглят в посока към село Дуранкулак. Очаква се също за час  да бъде затворен ГКПП – Дуранкулак.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати