26 Април 2024 г. Петък

Турция предлага балкански парламент. И ние в кюпа

2011-11-30 10:31:25

Депутатът Рифат Саит от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието предлага да бъде създаден парламент на балканските държави със седалище в Измир. Идеята е в него да участват България, Гърция, Босна и Херцеговина, Румъния, Албания, Косово, Македония,Сърбия и Черна гора. 

Това е първата подобна инициатива в парламентарната история на Турция, пише кореспондентът на босненския вестник „Дневни аваз“ в Истанбул. 

Предложението е изпратено за одобрение във външното министерство в Анкара и сега се чака одобрението на шефа на дипломацията Ахмет Давутоглу. 

Според Саит, който има балкански корени, създаването на балкански парламент ще е възможност „балканските страни да развиват отношенията си във всички области, където биха имали взаимна полза“. 

Идеята е първите членове на парламента да бъдат учени, неправителствени организации, политици, журналисти и писатели, представители на частния сектор, които по този начин ще могат по-лесно да инвестират в развитието на Балканите. 

За Турция инициативата е интересна, тъй като Саит е близък с премиера Реджеп Таип Ердоган, от когото бил поискал да помогне за създаването на балканския парламент.

„Дневни аваз“ твърди, че преди да съобщи публично за инициативата си, Саит е разговарял пет часа с Ердоган. 

По професия Саит е журналист, собственик е на всекидневника „Балкан“. В Егейска Турция, откъдето е той, живеят над 5 милиона потомци на хора от други балкански страни, като най-много са те от България, Гърция, Босна, Санджак, Косово, Македония.

Босненските издания цитират реакцията на Райко Васич, изпълнителен секретар на парламентарно представения Съюз на независимите социалдемократи.

Според него инициативата на Рифат Саит за сформиране на парламент на Балканите, който да обединява представители на страните, в които има „следи от Османската империя и ислямизацията, проведена тогава“, е абсолютно неприемлива.

„Макар че в първата си фаза този балкански, турски парламент ще събере учени и стопански дейци, е очевидно намерението на Турция да се постави като център на институционално обединяване, с което тази страна на кървави следи на Балканите би се издигнала в наддържава и би официализирала второто си нахлуване в Европа“, казва Васич.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати