25 Април 2024 г. Четвъртък

Барса отупа Райо и си върна самочувствието

2011-11-30 06:35:04
Испанският първенец Барселона разби Райо Валекано с 4:0 в изтеглен мач от 17-тия кръг на испанската Ла Лига, който се игра на стадион "Ноу Камп".

Домакините решиха мача още в края на първата част, когато водеха с три чисти гола, благодарение на двете попадения на Алексис Санчес и точния изстрел на Давид Вия. Чилиецът имаше едва един шампионатен гол на сметката си преди тази среща, но се завърна шеметно след контузията.

Веднага след подновяването на играта Лионел Меси довърши съпротивата на гостите с чудесно индивидуално изпълнение. По две асистенции записаха Шави и Дани Алвеш, които бяха сред най-добрите футболисти на Барселона в срещата, заедно с неуморимия Андрес Иниеста, който бе почти навсякъде, докато бе на терена.

След тазвечершната си победа Барса остана на втора позиция с 31 точки и се доближи на само три пункта от лидера Реал Мадрид, който обаче има и мач по-малко. Рай Валекано се смъкна с едно място и вече е 11-ти с актив от 16 точки.


Срещата започна много по-добре за гостите, които дори отправиха първия удар след 60 секунди игра, след като Хави Фуего опита късмета си от дистанция, но не намери целта.

Секунди след това силен удар от дистанция на Андрес Иниеста, от близо 35 метра, сериозно застрашаваше вратата на Райо Валекано, но стражът на гостите Кобено се хвърли самопожертвователно и изби в корнер.

Така срещата стартира повече от обещаващо, като и двата тима опитаха по един опасен удар след само две минути игра.

В четвъртата минута столичани изпуснаха уникален шанс да открият резултата. Лас получи чудесно подаване отляво и от точката на дузпата изстреля истински снаряд от воле, който премина на сантиметри от вратата на домакините, а в тази ситуация Хавиер Масчерано увисна в опита си да спечели високата топка, отправена към Лас.

Последваха сравнително спокойни атаки, при които и двата отбора не можеха да стигнат до удар към вратата на съперника. Логично Барса задържаше кълбото в по-голяма част от времето, но защитата на гостите бе дейно подпомагана от изключително активната халфова линия, която изпълняваше доста дефанзивни функции.

След четвърт час игра каталунците подложиха на канонада своя опонент: Кобено спаси изстрел по диагонала на Дани Алвеш, после ударите на Иниеста и Давид Вия бяха блокирани.

В средата на първата част безобидно на пръв поглед центриране отдясно на Мичел затрудни Валдес. Вратарят на шампионите сложи ръката си на пътя на топката, която се отби застрашително в напречната греда и излезе в ъглов удар.

Най-активният играч на домакините през първото полувреме Андрес Иниеста отправи нов шут от дистанция, който профуча на метър от напречната греда на гостите. Постепенно "блаугранас" налагаше своя стил, при познатото бързо темпо на игра, но и Райо стоеше чудесно на терена, дебнейки за най-малката грешка на домакините.

В 29-тата минута Алексис Санчес получи пас от Шави, финтира защитник на гостите в наказателното им поле и отправи прекрасен параболичен удар по диагонала, прехвърляйки стража на мадридчани. Топката се удари в лявата греда на Кобено и влетя в мрежата му за 1:0 в полза на шампионите. 

Веднага след това Лео Меси шутира отляво с левия крак и опъна мрежата на вратата на съперника, но от външната й страна. Последва страхотен пропуск на гостите - Мичел получи около точката на дузпата и стреля веднага, възползвайки се от грешката на каталунската защита, но над вратата на Барса. След това ударът на Лас попадна в ръцете на Виктор Валдес.

В 41-та минута Меси пусна към втурналия се в атака Шави, който осъществи куриозно подаване с двата крака, докато халфът бе с гръб към топката. Тя отиде вляво към непокрития Алексис Санчес, който имаше време да си я поведе с гърди и да стреля безапелационно  в малкия пеналт за 2:0.

Само две минути по-късно Барса довърши своя объркан съперник. Пике се изяви като истински плеймейкър, напредвайки в половината на гостите и подавайки към Дани Алвеш вдясно, който чукна към Давид Вия в центъра на наказателното поле на Райо и резултатът набързо набъбна до три чисти гола в полза на каталунците.

В 50-тата минута Дани Алвеш подаде по десния фланг към Лионел Меси, който спринтира, надбяга играч на Райо Валекано, навлезе в наказателното поле на гостите и мушна топката с левия крак покрай Кобено, който отново нямаше какво да стори, освен да я извади от мрежата.

Малко след това Раул Тамудо, който влезе на почивката, отправи страхотен шут от воле и топката мина на метър от гредата на Барселона, а бившият ас на Еспаньол бе бурно освиркван от зрителите по трибуните почти при всяко докосване на топката. В минутите след това липсваха чистите голови положения, а Барса не спираше да напада.

Двайсетина минути преди края на срещата груба грешка на защитата на Райо Валекано даде възможност на Давид Вия да вкара втория си гол в срещата. Испанския национал си спря по великолепен начин кълбото, прехвърли стража на гостите, но заедно с него и вратата му.

Четвърт час преди края на срещата Меси навърза трима футболисти на Райо Валекано пред наказателното им поле и шутира силно с левия крак, но топката прелетя на метър и половина от вратата, пазена от Кобено. После Валдес парира силен удар с левия крак на Мичу от около 15 метра.

В последните минути не се случи нищо запомнящо се и така Барселона спечели важни три точки в битката за титлата в испанския шампионат.



Барселона - Райо Валекано  4:0

1:0  Алексис Санчес - 29'

2:0  Алексис Санчес - 41'

3:0  Давид Вия - 43'

4:0  Лионел Меси - 50'



Барселона:  Валдес, Пике, Масчерано, Алвеш, Абидал, Кейта, Шави (Алкантара - 54'), Иниеста (Фабрегас - 55'), Меси, Вия, Санчес (Адриано - 71')

Райо Валекано:  Кобено, Гаридо, Жорди, Касадо, Лабака, Ботельо, Фуего (Гарсия - 54'), Мовия, Лас (Пити - 69'), Мичел (Тамудо - 46'), Мичу
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати