26 Април 2024 г. Петък

Съберете се, направете курбан!

2011-11-29 15:06:45

Съберете се, направете курбан... Не се събирайте само за стачки. Това заръча премиерът Бойко Борисов на лекарите, коментирайки поредния случай със смърт на родилка.

31-годишната Даниела Димитрова почина в понеделник при раждане на второто си дете след настъпили усложнения след секцио в софийската болница "Св. София". Първоначалният преглед на документацията показал, че няма лекарска грешка.

"Това напрежение трябва да падне. Не казвам, че има грешка в този случай. Нека да кажат експертите, но щом кметът като ме видя вика - тази болница не е моя...", заяви Борисов и добави, че е най-лесно да се вземат оставките на лекари.

"Твърде рано е да се искат оставки по случая с починалата родилка в САГБАЛ "Св. София", коментира от своя страна кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че случаят е много по-различен от този в "Шейново", където след поредица от действия на лекарите там почина Надежда Узунова.

"Става дума за планирано секцио, при което жената е постъпила 10 дни преди термина. Това го зная от доклада на директора на болницата, който сутринта беше и на устен доклад при мен. И в хода на операцията се е получил този фатален край. Каква е причината, разбира се, че трябва да установят медицинските специалисти и съдебномедицинската експертиза", коментира Фандъкова. 

В момента тече проверка на регионалния център по здравеопазването с представители на общината.

Междувременно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва спешни проверки в София на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники, в които се оказва родилна помощ, съобщиха от касата.

 

Контролните екипи на НЗОК ще бъдат насочени приоритетно към тези лечебни заведения, като временно ще бъде преустановена дейността им по плановите проверки.

НЗОК осигурява изцяло заплащането за родилната помощ чрез клинична пътека "Раждане, независимо от срока на бременността", припомнят от касата.

Проверките ще бъдат извършени в най-кратък срок, а резултатите от тях - своевременно оповестени.

Повод за спешната реакция на НЗОК са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни.

Това е третият пореден случай на починала родилка в столицата от октомври насам.

На 24 октомври почина 19-годишната Деяна, след като 42 дни се бори за живота си и беше размотавана в четири болници без ясна диагноза. "Шейново" и "Пирогов" бяха наказани заради инцидента.

На 21 ноември в "Шейново" почина 35-годишна родилка Надежа Узузнова. Проверките показаха, че тя е била размотавана от лекарите и вместо да бъде хоспитализирана, е била отпратена вкъщи.

Заради скандалите и след натиск от Борисов шефът на "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати