25 Април 2024 г. Четвъртък

Масовият убиец от Осло - невменяем

2011-11-29 15:05:17

Норвежецът Андерш Беринг Брайвик, който уби 77 души при две нападения през юли, е невменяем и не може да бъде съден за своите действия.

Това е заключението, до което са стигнали днес психиатрите.

При това положение десният екстремист няма как да бъде осъден за своите действия и би трябвало да бъде изпратен в психиатрично заведение.

"Заключението е, че той е душевноболен. Брайвик живее в свой илюзорен свят", обобщи на пресконференция прокурор Свейн Холден. Той уточни, че десният екстремист е развил с времето параноидна шизофрения, а отделно бил изпаднал в психично разстройство в момента на нападенията.

В резултат на това заключение прокуратурата смята, че Брайвик трябва да бъде подложен на принудително лечение в психиатрично заведение, а не да бъде осъден на затвор, обяви прокурор Инга Бейер Енг. Тя уточни, че масовият убиец може да бъде подложен на тази терапия до края на живата си.

Съд в Осло беше възложил на двама психиатри да определят дали 32-годишният Брайвик е вменяем.

Обикновено подобно заключение се излага на около 50-70 страници, но този път психиатрите са подготвили цели 230 страници.

Случаят на 32-годишния Брайвик според тях е много сложен, тъй като той страда от психически отклонения. Експертизата съдържа и подробен анализ на детските и юношеските му години, съобщиха самите експерти.

Предвидено е процесът срещу масовия убиец да започне на 16 април. Ако съдът не приеме заключенията на съдебните психиатри, той може да поиска нова експертиза.

На 22 юли при два терористични акта - взрив в Осло и стрелба на остров Ютьоя, Брайвик уби 77 души.

 

Той призна, че е извършил убийствата, но отказа да се признае за виновен.

По думите му масовото убийство е било необходимо, за да бъдат спасени Норвегия и Европа от мюсюлманите и мултикултурализма.

Брайвик заяви пред съда, че е "военен командир от Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери" и отхвърли компетенциите на съда, който според него е получил мандат от организации, подкрепящи мултикултурализма.

В момента Андерш Беринг Брайвик се намира в строго охраняван затвор близо до Осло.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати