18 Април 2024 г. Четвъртък

И Борисов протестира

2011-11-29 15:02:45

Държавата няма да плаща дълговете на болниците. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената инфраструктура на университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна". 

"Няма такова перо в бюджета, от което да взема парите, за да покрия дълговете на болниците, и няма да ощетя никого", мотивира се той. "Държавата не е брашнен чувал, не е на ГЕРБ, нито моя, а е на всички нас, посочи Борисов.

"Много е важно да има мениджър в болницата, който да я изведе, както в случая, с един милион печалба и с 500 000 лева си е направил инфраструктурата на болницата. Лошият мениджър задължава болницата със 100 милиона и идват при мен и казват – сега ми намери парите.

И аз питам – от кое перо – от зърното? От животновъда? От железницата? От сигурността? И когато някой прави подобни неща, идва при мен и казва – сега ме оправяй - няма как да стане", коментира още Борисов.

По повод социалното напрежение в страната премиерът изрази готовността си и той да протестира.

 

"Аз протестирам срещу това, че години наред те не са протестирали, когато е трябвало. С удоволствие бих отишъл да протестирам срещу тези, които са ми оставили тези милиарди дългове в момента да плащам", каза Борисов.

Той изрази надежда здравия разум на работещите в железниците да надделее и да прекратят стачката, за да не фалират компанията.

Борисов беше категоричен, че правителството иска компанията да бъде оздравена и да предлага качествена услуга.

"780 милиона лева са дълговете на железниците. Години наред са знаели, че трупат дългове. Защо 300 милиона платиха за влакове, по-точно поръчаха влакове, които трябва да платим сега", попита Борисов.

Той добави, че би се радвал да види архивните новини, в които предшественикът му Сергей Станишев обяснява за излишъците на бюджета.

"Кой обикновен гражданин или семейство, който има излишък в своя бюджет, ще отиде да купи нещо на кредит, за да му плаща лихви? Защо тогава българските железничари не са отишли да стачкуват?", попита риторично премиерът.

Той беше категоричен, че всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките.

"Полицаите, военните, администрацията, част от нея, не си плащат осигуровките. Става дупка в НОИ. Тогава ние вземаме от данъците и ги прехвърляме в НОИ", добави Борисов.

"Сега съм възложил на една работна група, за да не противопоставят непрекъснато Дянков с Цветанов и на военния министър съм му казал по тази тема да не се изказва, докато не направят разчетите", обясни той.

До два-три месеца ще се обсъди със синдикатите, партиите и обществото темата за плащането на осигуровките, уточни Борисов.

"Искаме парите на хората - данъци и осигуровки, да отиват по предназначението си", каза още премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати