24 Април 2024 г. Сряда

Фич запази рейтинга на САЩ, повиши го на Австралия

2011-11-29 10:08:24

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) запази оценката си за дългосрочните дългове на САЩ на максимума от ААА, но предупреди, че може да я намали, ако политиците не се споразумеят за дългосрочни съкращения на бюджетния дефицит, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Фич обясни това свое решение с недоверие в способността на федералното правителство да вземе необходимите мерки, за да обуздае дефицита, пише БТА.

Рейтинговата агенция преразгледа и понижи прогнозата си за рейтинга на САЩ от "стабилна" на "отрицателна", след като миналата седмица специалната комисия на Конгреса не успя да се договори за мерки за намаляване през следващите десет години на дефицита с 1,2 трилиона долара.

Миналата седмица Мудис и Стандард енд Пуърс също оставиха непроменени оценките си. Мудис обаче заплаши да понижи рейтинга си, ако Конгресът не подкрепи намаляването на разходите.

Фич също така обяви днес, че повишава с една степен оценката си за Австралия, давайки й престижните "ААА", които получават най-надеждните кредитополучатели на планетата. Така Фич оценява максимално икономическата политика на страната и много слабото й равнище за натрупани задължения, предаде Франс прес.

Перспективата на тази оценка е "стабилна", което означава, че Фич не планира да я променя в краткосрочна или средносрочна перспектива. Повишението става в момент, когато другите рейтингови агенции в момента преразглеждат оценките си за емитентите на държавни облигации, отбелязва АФП. Фич бе  последната от трите водещи рейтингови агенции, която не бе дала максимална оценка за дълговите книжа на страната континент.

Днес по-рано австралийското правителство обяви, че намалява разходите в бюджета с 6,8 милиарда австралийски долара (6,7 милиарда щатски долара) в усилията си да свие увеличаващия се дефицит.

Вицепремиерът и министър на държавното съкровище Уейн Суон каза, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес, че глобалният икономически спад вероятно ще бъде причина за дефицит от 37,1 милиарда австралийски долара за финансовата година, която приключва в края на юни, което е повече от планираните преди 22,6 милиарда австралийски долара.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че Австралия ще има най-бързия икономически растеж в света през идната година от 4 процента, отбелязва ДПА.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати