25 Април 2024 г. Четвъртък

Колкото и да протестират, пари няма!

2011-11-29 09:23:25

Вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че ГЕРБ ще спечели втори мандат, но той няма да е финансов министър. 

"Имам други планове", заяви той пред bTV, но отказа да даде повече подробности.

"Има един живот и трябва да направим това, за което сме дошли и да вървим напред", отсече той.

Симеон Дянков коментира социалното напрежение в страната – протестите на зърнопроизводителите, в БДЖ и вдигането на пенсионната възраст, заради което му беше поискана оставката.

"През последния месец станаха все лоши неща в Европа, което наложи промените във фискалната ни политика". Така финансовият министър отговори на упреците, че в началото на годината е обещал дадени пари за секторите в бюджета, а след това средствата се оказаха по-малко. 

Той даде за пример кризите в Гърция и Италия, които били катализатор на последните трусове в ЕС.

Според него в рамките на следващите 6 месеца има реален шанс еврозоната да не съществува.

"За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло", прогнозира Дянков.

Сега бюджетът е определено оптимистичен, засега буфери имаме, защото сме изчислявали бюджетът на 1% растеж, обясни още вицепремиерът.

Той обаче е категоричен, че колкото и стачки да има, каквото и да правят, няма за какво да преговарят, защото парите ги няма.

"Има огромна криза и ако в България не направим промените в нереформираните структури, след три месеца може да е късно", подчерта финансовият министър. 

"Парите са такива, каквито са. Разговори за допълнителни пари са безпредметни", обърна се Дянков към зърнопроизводителите.

"В началото на годината се надявахме, че ако съберем повече пари в НАП и митниците, може да раздадем повече пари, но сега се вижда, че това няма как да стане", увери той.

 

Според министъра 8 фирми от зърнопроизводството взимат половината от държавните субсидии за сектора. 30 милиона, например, са отишли в ръцете само на една фирма за тази година, тъй като системата им го е позволила.

"Но сега ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители. Ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители", заяви Дянков, изпълнявайки искането на протестиращите в понеделник да получат извинение от финансовия министър.

Той отново повтори, че е нужна реформа и в пенсионната система и вдигането на възрастта е неизбежно.

Дянков поясни, че при сегашните разчети поне до 2040 година хората ще внасят в осигурителната система по-малко, отколкото ще получават, т.е. държавата ще продължи да дотира системата.

Финансовият министър беше категоричен и за ситуацията в БДЖ.

"Няма как да отстъпим, защото няма накъде. След десетия ден постепенно ще се закрие дружеството, защото на врата му сега тежат 850 милиона лева. Товарните превози ще се приватизират. За пътническите ще създадем нова компания, която не е обременена с дълговете на БДЖ", заяви Дянков по отношение на продължаващите протести на железничарите.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2,5 на сто – втори или трети в ЕС.

"Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите", каза още Дянков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати