25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов нареди на комисия в НС: Утре заседание с точка "Доган"!

2010-07-29 22:06:16

Отсъствието от днешното заседание на антикорупционната комисия на депутатите от БСП Бойко Великов и Николай Коцев от ГЕРБ „спаси" Ахмед Доган от съда.

Днес комисията трябваше да излезе със становище има ли конфликт на интереси в това, че лидерът на ДПС е взелхонорар за консултантски услуги за "Цанков камък" и ако да - случаят да се поеме от ВАС.

Комисията е в състав от 5 души. Без двамата депутати, които пропуснаха днешното заседание, можеше да се проведе заседание.

След като разбра обаче, че ще обсъждат днес лидера му,депутатът от ДПС Камен Костадинов напусна комисията, с което провали заседанието.

Пред медиите Костадинов обясни, че разбрал, че точката за лидера му влиза в днешното заседание 2 часа и половина преди самото заседание на комисията.

Самата точка е написана в дневния ред по доста анонимен начин, коментира той.

Костадинов заяви, че в ДПС нямат притеснение какво ще е становището на антикорупционната комисия. Според негоДоган е взел хонорара преди Законът за конфликт на интереси да влезе в сила.

Синята коалиция бърза с този въпрос, категоричен е Камен Костадинов. По думите му точката не е трябвало да влиза в днешния дневен ред, за да се даде възможност и на ДПС да се подготви за по-подробно обсъждане, а и ВАС излиза в съдебна почивка и затова няма особен смисъл днес да се излиза със становище.

За мен е важно действително да се установи дали има конфликт на интереси, посочи Костадинов.

Така или иначе въпросът сеотлага за есента след парламентарната отпуска на депутатите. Тогава от ДПС ще искат открито заседание.

Заради провала на днешното заседание председателят на комисията ДимоГяуров даде пресконференция. Това, което днес се случи не е случайно, категоричен е той.

Комисията днес е щяла да излезе със становище, че в случая с хонорара на лидера на ДПС за консултантски услуги за Цанков камък има конфликт на интереси. Също така антикорупционната комисия е щяла да сезира ВАС да поеме случая.

Отсъствието на определени колеги също не е случайно, предположи той.

Стана ясно още, че Великов не е дошъл заради здравословен проблем, а депутатът на ГЕРБ е обяснил, че отсъства порадилични причини.

Според Гауров случилото се показва, че някой се опива да опази Ахмед Доган от съда. Започвам да си мисля, че има политически договорки, заяви Гяуров.

Според него Доган е взел хонорара, след като е влязъл в сила законът. Това, което може да реши ВАС за лидера на ДПС, е глоба от 1000 до 3 хиляди лева или да конфискува придобитото в полза на държавата.
Или просто казано - ВАС може да изиска Доган да върне хонорара за "Цанков камък".

Освен за конфликт на интереси бихме могли да говорим и запране на пари и търговия с влияние, посочи още Димо Гяуров.

В антикорупционната комисия са постъпили договорите за консултантските услуги на Доган по "Цанков камък". Те са в смешен вид и са правно нескопосани, което за мен лично навежда на извода, че са съставени по-скоро да прикрият едно правоотношение или обстоятелство, каквото е предоставянето на едни парични средства, посочи председателят на комисия.

Аз смятам, че г-н Доган при всичките му интелектуални способности не би могъл да свърши тази работа, заяви още депутатът от Синята коалиция.

Днес Гяуров сдаде председателския пост на колегата сиВалентин Николов от "Атака". Николов бе категоричен пред News.bg, че казусът „Доган" ще е едно от първите неща, с които ще се захване комисията на есен.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати